”Vi er i en kamp for overlevelse. Det er en eksistentiel krise i EU’s historie”, siger den tidligere formand for EU-Kommissionen, Romano Prodi, til Børsen.
EU kan lide samme skæbne som Italien og blive glemt i århundreder. “I disse år bløder den italienske stat på alle måder. Men Italien var en gang forrest i globaliseringen. Det var os, der opdagede Amerika. Vi byggede de store skibe, der nu kan ses på museum. Men derefter blev Italien glemt i århundreder. Det samme kan nu ske for Europa. De nye store skibe er Google, Alibaba, Facebook og de andre giganter, der kommer fra USA og Kina“, understreger Romano Prodi.
I en tid, hvor en række Balkan-lande banker hårdt på for at komme ind i EU, peger Prodi på antallet af EU-lande som en årsag til krisen. ”Når vi har valgt ideen om at inkludere så mange lande og harmonisere så forskellig historie og politisk-økonomiske strukturer, så er det klart, at det bliver meget besværligt. Konfrontationerne er naturlige, fordi forskellene mellem medlemslandene både kvantitativt og kvalitativt er tydelige”.
EU er en økonomisk gigant, men en politisk dværg på den globale scene. Europæisk industrielt og teknologisk efterslæb risikerer at skubbe Europa ud i den globale glemslens mørke. En udvikling, der forstærkes af nationalisme og populistiske partiers skepsis, eller direkte afvisning af EU.
“De fortæller mig, at kunstig intelligens er fremtiden. Men 45 pct. af verdens supercomputere står i Kina, 45 pct. af dem står i USA, og måske 5 pct. andre steder i verden. Tilbage er 5 pct. i EU. Enten lyver de, når de siger, det er fremtiden, eller også deltager vi i EU ikke i fremtiden. Blandt verdens 20 største tech-selskaber, er der kun én EU-virksomhed med – på 19.-pladsen er det tyske SAP. Tror du så virkelig, at vi kan overleve?“, siger Prodi.
OBS: Læs og del gerne lederen fra din Facebook-profil, fordi Danmarks Radio har fået Facebook til at lukke 24NYT’s profil.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)