EU’s grønne retræte rammer danske industrigiganter

I flere EU-lande har de klimaskeptiske partier sat regeringerne under pres. Regeringerne beskyldes for at stille for høje klimakrav og ramme forbrugere og virksomheder, som i forvejen er pressede af energi- og inflationskrise. Flere regeringer har derfor skruet ned for deres klimaambitioner, lavet om på deres retorik på klimaområdet og rullet deres klimapolitik tilbage.

Ruslands invasion af Ukraine har vendt op og ned på de planer, der skulle rulles ud for at få gennemført den grønne omstilling. Krigen i Ukraine betyder, at Europa mangler energi. Mange løfter om at reducere CO2-udslip er derfor glemt eller sat på pause, eftersom den eneste mulige løsning for hurtigt at erstatte russisk naturgas er at brænde flere fossile brændstoffer af.

I EU har Polen, Holland, Grækenland, Tjekkiet, Østrig og Tyskland i forskelligt omfang udskudt deres udfasning af kul til at producere elektricitet. I Ungarn har man endog lempet på reglerne for skovhugst for at kunne fyre med mere træ. I flere EU-lande er man gået i gang med at bygge ny infrastruktur til fossile brændstoffer.

I Storbritannien har den tidligere konservative regering udskudt målet for udfasning af benzinbiler fra 2030 til 2035 såvel som en planlagt udfasning af nye olie- og gasfyr fra 2026 til 2035.

I Tyskland er planer om nye klimakrav til byggeriet sat på pause på ubestemt tid. En ny lov om udfasning af olie- og gasfyr er blevet vedtaget i en udvandet version takket være det klimaskeptiske nationalkonservative parti AfD. Planerne for elektrificering hos Mercedes-Benz er blevet udskudt væsentligt, og ifølge Reuters vil den forventede mængde strøm fra tyske vindmøller kun stige med 1 pct. i 2024.

Italiens regering, der ledes af Giorgia Meloni, har meldt sig på skeptikerfløjen i forhandlinger om flere forskellige klimatiltag i EU. Det gælder bl.a. forhandlinger om energieffektivitet i bygninger, om udfasning af konventionelle biler og om udledningen fra industrien.

Men i Danmark, der er besat af den grønne omstilling, har den grønne branche kløet bevidstløst på, fordi den var sikker på, at verden snart vil følge Danmark og blive grøn til gavn for dansk eksport. Men nu går den ikke mere. Den grønne omstillings tilbagetog uden for Danmark er begyndt at ramme de danske industrigiganter.

Hos Grundfos er salget i første halvår 2024 dykket med hele 8,6 pct. Selv om selskabets varmepumper er en energieffektiv løsning, har verden ifølge CEO Poul Due Jensen “forandret sig et andet sted hen.”

Jeg synes, der er for lidt fokus på den grønne omstilling. Det gælder også i politiske tiltag, hvor de midler og håndtag, som diverse regeringer normalt opererer med for at fremme den grønne omstilling, har været mindre i brug. Specielt på markedet for varmepumper, og specielt i Tyskland. Noget er konverteret over i gas, og det er også lidt underligt at gå tilbage til olie og gas, når det meste af Europa faktisk har prøvet at gå efter varmepumpemarkedet og den grønne omstilling. Det er ikke noget, vi er store tilhængere af”, klager Poul Due Jensen til Børsen og tilføjer, at Grundfos er meget eksponeret mod det europæiske varmemarked, som er “halvvejs kollapset”.

Også Danfoss-koncernen, der leverer hydraulikkomponenter og systemer til bl.a. byggeindustrien, er i kraftig modvind. Alle tre forretningssegmenter er gået tilbage i første halvår af 2024, og samlet har afmatning på mange markeder globalt givet 9 pct. fald i Danfoss’ omsætning og hele 22 pct. nedgang i driftsresultatet.

I Europa er er byggeindustrien ramt. Det går ud over investeringerne i opvarmning, kølesystemer, varmepumper, udbygning af fjernvarme osv. Markedet for varmepumper i Tyskland er nede med 50 pct. Salget i Divisionen Power Electronics & Drives, som leverer til elbiler, er faldet med 8 pct. Mange af bilfabrikkerne har jo i betragtelig grad justeret deres produktionsplaner ned”, siger CEO Kim Fausing.

De to direktørers udtalelser er et billede på, at man i klimatossernes land er vågnet op af en meget kraftig rus i forhold til, hvor langt man kunne komme med den grønne omstilling og hvor mange penge man kunne tjene på eksport af de grønne løsninger. For den grønne branche er tiden inde til at kalibrere både virkeligheden og de grønne målsætninger.

André Rossmann

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)