Alle har ret til ligestilling. Det er en hel fundamental værdi i Danmark. Desværre findes der stadig mange eksempler på, at ligestillingen har trange kår i etniske miljøer. Ligestillingsministeren og udlændinge- og integrationsministeren lancerer nu kampagnen ‘Ret til ligestilling’, der skal oplyse minoritetsetniske personer og fagpersonale om rettigheder og muligheder i Danmark.
Der er voldsramte etniske kvinder, der ikke kender deres muligheder og rettigheder i Danmark. Der er etniske kvinder, der oplever, at en skilsmisse efter dansk ret ikke bliver anerkendt af deres tidligere ægtemand, familien eller nærmiljøet. Der er etniske kvinder, der er underlagt social kontrol.
Derfor har ligestillingsminister Eva Kjer Hansen og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg taget initiativ til en debat- og oplysningsindsats, der skal fremme ligestilling og mindske negativ social kontrol blandt kvinder, mænd og unge med etnisk minoritetsbaggrund.
Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen mener, at problemerne med negativ social kontrol i visse etniske miljøer er et af vor tids absolut største ligestillingsproblemer. Og en del af forklaringen er, at kvinderne ikke kender deres rettigheder.
”Alle har ret til ligestilling. Det vil vi aldrig gå på kompromis med. Kvinder med anden etnisk baggrund skal kende deres rettigheder og handlemuligheder som borgere i Danmark. Det er frustrerende, når vi år efter år ser historier om, at en dansk skilsmisse ikke anerkendes, hvis man er religiøst viet, at børn og kvinder sendes på genopdragelsesrejse, og at vold er en del af dagligdagen i nogle etniske minoritets familier. Derfor skal vi oplyse om rettigheder og ligestilling. Jeg håber især at kommunerne tager tilbuddet til sig, og at de bruger materialet til at lave deres egne oplysnings- og debatarrangementer, siger Eva Kjer Hansen.
”Det er fuldstændig uacceptabelt i et demokratisk samfund som det danske, at der er etniske miljøer, hvor de danske værdier og frihedsrettigheder ikke efterleves, og hvor der hersker middelalderlige normer, hvor kvinder undertrykkes og udsættes for social kontrol. Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe de her kvinder. Derfor sætter vi nu ekstra ind med oplysning til kvinderne om deres rettigheder. Og så fortsætter vi vores arbejde for, at kvinder såvel som mænd kommer ud på arbejdsmarkedet og ud i samfundet. Det er sådan, man får de danske værdier ind under huden”, siger Inger Støjberg.
Kampagnen skal ved hjælp af undervisningsforløb til både etniske kvinder, mænd og unge give øget viden om og skabe refleksion om rettigheder, ligestilling og negativ social kontrol. Kampagnen består af 5 forskellige kurser med hver deres fokus, som alle undervises af uddannede undervisere.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)