Ifølge anklageskriftet har fire mænd på sociale medier udgivet sig for at være en kvinde, der solgte seksuelle ydelser. Nu er mændene tiltalt for organiseret bedrageri og afpresning. Anklageskriftet omfatter flere end 300 forhold.
Anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi har netop rejst tiltale mod fire mænd for afpresning og bedrageri af særligt grov beskaffenhed. Ifølge anklageskriftet har mændene, der er imellem 22 og 26 år, på især Snapchat, men også Facebook, udgivet sig for at være en kvinde, der solgte seksuelle ydelser. På den måde fik de mænd til at overføre penge for ydelser, som aldrig blev leveret. Derudover afpressede de i mange tilfælde mændene ved for eksempel at true med at fortælle familie, venner eller arbejdsgiver, at den pågældende havde forsøgt at købe seksuelle ydelser. Ofrene har hver især overført mellem 100 og 77.479 kroner. I alt har bedrageriet og afpresningen ifølge anklageskriftet indbragt de fire tiltalte 1.227.687,50 kroner.
Flere end 300 forhold
Anklageskriftet omfatter i alt 322 forhold med tilsammen 240 forurettede. Den ældste af de tiltalte, en 26-årig mand, er tiltalt for forhold, der går tilbage til 2019, mens de øvrige tre mænd ifølge anklageskriftet deltog i bedrageriet og afpresningen fra august 2020 og frem til de første tre anholdelser i september 2021. De tre først anholdte er fra Viborg, mens den 22-årige mand, der blev anholdt senere, er fra Vejle.
Stort efterforskningsarbejde hos lokalpolitiet i Viborg
Der ligger mange måneders efterforskning bag tiltalerejsningen mod de fire mænd. Sagen begyndte i efteråret 2020, da en 35-årig midtjysk mand henvendte sig til Midt- og Vestjyllands Politi og fortalte, at han var blevet snydt på Snapchat og presset til at overføre penge. I alt 1.700 kroner, forklarede manden. Hans anmeldelse blev startskuddet til et omfattende efterforskningsarbejde, hvor digitale spor ledte Midt- og Vestjyllands Politi frem til de fire mænd. Undervejs gennemførte politiet blandt andet flere ransagninger – også af telefoner og andet IT-udstyr.
”Vi har i sagen gennemgået utallige sagsakter i form af MobilePay-betalinger, kontoudtog og Messenger-samtaler. Derudover har vi afhørt samtlige forurettede og relevante vidner. I samarbejde med vores it-efterforskere fra politikredsens centrale efterforskningsafdeling har vi sikret og gennemgået PC’er og telefoner fra de nu tiltalte. Så der ligger rigtig mange efterforskningstimer bag sagen”, fortæller Henrik Varbøl, fg. politikommissær og efterforskningsleder ved lokalpolitiet i Viborg.
Usædvanlig sag med mange ofre
Tre af de tiltalte – de tre mænd fra Viborg – har siddet varetægtsfængslet siden den 23. september 2021, mens den sidste – en 22-årig mand fra Vejle – blev fængslet den 12. januar 2022. Siden fængslingerne er sagen blevet færdigefterforsket, og nu har anklagemyndigheden altså rejst tiltale, og sagen er sendt til retten.
”Det er selvfølgelig en usædvanlig sag, i og med der er mange forhold, der er mange ofre, og det drejer sig om store værdier. Efterforskerne hos lokalpolitiet i Viborg har lagt et kæmpe stykke arbejde i efterforskningen, og sagen er et godt eksempel på, at politiet gør alt for finde gerningsmændene – også dem, der sidder gemt bag skærme”. Sådan siger anklagerfuldmægtig Katrine Melgaard, der kommer til at føre sagen for anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi.
Sagen er forhåndsberammet til at køre i maj og juni ved retten i Viborg. Der er sat 20 retsdage af til sagen med første retsdag den 2. maj 2022 og forventet sidste dag den 29. juni 2022.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)