Mange børn bliver solskoldet, når de holder sommerferie. Det gælder både under ferie i Danmark og sydpå. Det er alvorligt, og tallet er alt for højt, mener Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne. Solskoldninger er nemlig ekstra farlige for børn.
En ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne viser, at rigtig mange børn blev forbrændt af solen, da de holdt ferie sidste sommer. I rapporten angiver fire ud af ti forældre, at deres hjemmeboende barn under 18 år blev solskoldet i sommerferien 2018. Tallet er det samme, uanset om sommerferien blev holdt i Danmark eller under varmere himmelstrøg.
Tallene bekymrer Peter Dalum, der er projektchef for Solkampagnen, for solskoldninger er ekstra farlige i barndommen.
– Når børn og unge er særligt udsatte i forhold til solskoldninger, skyldes det, at celledelingen i overhudens pigmentceller er størst tidligt i livet, når hudens overflade vokser. Uv-stråling har derfor lettere ved at påvirke cellernes arvemateriale. Jo tidligere børn udsættes for skadelige uv-doser fra solen, jo længere tid har skaderne også til at udvikle sig til modermærkekræft senere i livet, forklarer Peter Dalum.
Selvom børns hud er særligt følsom over for solen, betyder det ikke, at voksne ikke skal omgås solen med omtanke og undgå solskoldninger. Uv-stråling fra den naturlige sol og solarier er skyld i 90 pct. af alle tilfælde af hud- og modermærkekræft, og jo mere uv-stråling, du udsættes for gennem hele livet, jo større er din risiko.
Skygge, solhat og solcreme bør bruges i kombination
Rapporten viser, at de fleste børn solbeskyttes, når de holder ferie, men de mange solskoldninger tyder på, at det alligevel går galt for mange. Måske overrasker solens styrke, og en kombination af de tre solråd, skygge, solhat og solcreme, kan være vejen frem.
-Vi ved, at forældre har de bedste intentioner. Langt de fleste børn solbeskyttes på den ene eller anden måde, hvis de skal ud og nyde det gode vejr i ferien. Hvis man søger skygge midt på dagen, giver børnene noget behageligt, tætvævet tøj og en hat på samtidig med, at man smører med rigeligt solcreme, er man bedre stillet, end hvis man vælger at følge bare ét af rådene, siger Jette Jul Bruun, der er programchef i TrygFonden.
Hun tilføjer, at børn skal solbeskyttes, uanset om de er 2 år eller 16 år, og en af de bedste måder at få sin teenager til at passe på i solen, er ved selv at være en god rollemodel.
En hjælpende hånd til at undgå solskoldninger
Når uv-indekset er på 3 eller derover, bør man beskytte sig mod solen. Det gælder både i Danmark og i udlandet. Uv-indekset er et udtryk for intensiteten af solens ultraviolette stråling, og det er ikke kun temperaturen, som er afgørende for, om solen brænder. Man kan også blive solskoldet, selvom det er overskyet. På en god sommerdag i Danmark bliver uv-indekset højest 7, og på feriedestinationer i Sydeuropa kan det komme helt op til 12.
-Det kan være svært at vurdere, hvornår uv-indekset er over 3. Med den gratis app ’UV-INDEKS’, kan danskerne få information om, hvornår det er tid til at solbeskytte familien på lige præcis deres feriedestination – uanset om det er ved Vesterhavet eller Costa Del Sol. Appen er blevet opdateret, så den tager højde for det enkelte familiemedlems personlige hudtype, og den fortæller, hvor længe man kan opholde sig i solen ved et givent uv-indeks, før man risikerer solskoldning, forklarer projektchef Peter Dalum.
Appen virker på over 1 mio. lokationer i ind- og udland, og den kan hentes gratis i App Store eller i Google Play.
Fokus på solbeskyttelse af børn på solferien: Help a Small Dane
Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne går i sommeren 2019 ud med indsatsen ’Help a Small Dane’, som sætter fokus på, at man som forælder skal være særligt opmærksom på at solbeskytte sit barn, når turen går sydpå. Formålet med indsatsen er helt overordnet at nedsætte andelen af de yngste danskere, der solskoldes i sommerferien. En solskoldning ødelægger ikke kun ferien – den øger også risikoen for hud- og modermærkekræft senere i livet.
Der er særligt fokus på solferie, fordi uv-strålingen er stærkere under varmere himmelstrøg, hvilket betyder, at uv-indekset er højere end i Danmark. Vores soladfærd er ofte anderledes og mere risikobetonet, når vi er på solferie. Vi opholder os typisk meget udenfor med lidt tøj på – gerne ved vandet, hvad enten det er ved poolen eller stranden, hvor både vand og sand reflekterer uv-strålingen. Det betyder, at vi udsætter vores hud for rigtig meget uv-stråling på ferien, og derfor er det ekstra vigtigt at huske solrådene om skygge, solhat og solcreme.
Læs mere om ’Help a Small Dane’ på www.helpadane.dk
Om undersøgelsen ”Danskernes solvaner i sommerferien 2018”
”Danskernes solvaner i sommerferien 2018” har til formål at beskrive danskernes solvaner, da de havde fri eller holdt ferie i sommeren 2018 – både blandt dem, der var i Danmark og dem, der var i udlandet. Rapporten bygger på data fra en dataindsamling blandt 4.005 danskere i alderen 15-70 år. Data blev indsamlet løbende i perioden 11. juni til 19. august 2018 og er national repræsentativ på køn, alder og landsdel.
41 pct. af de respondenter, der har hjemmeboende børn under 18 år og har været på solferie (n=281), angiver, at deres barn blev solskoldet på solferien.
39 pct. af de respondenter, der har hjemmeboende børn under 18 år og har været på sommerferie i Danmark (n=758), angiver, at deres barn blev solskoldet, mens de holdt ferie i Danmark.
Ved forbrændt/solskoldet forstås ”enhver form for rødme, ubehagelighed, smerte eller blære på huden, der varer længere end 12 timer efter ophold i solen”. Respondenterne blev præsenteret for denne definition, da de blev spurgt, om de var blevet solskoldet i deres ferie/fridage.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)