40 procent af danskerne bliver enten nervøse, bange eller skrækslagne ved tanken om et tandlægebesøg. Med tandlægens gode råd kan mange dog komme frygten til livs.
Tandlægeskræk er et stort problem for rigtig mange danskere. Ifølge Tandlægeforeningen er cirka 30 procent af befolkningen nervøse, bange eller mildt utrygge ved at gå til tandlæge, mens omkring 10 procent lider af decideret odontofobi – også kendt som tandlægeskræk. Angst i forbindelse med tandlægebehandling bunder ifølge Erik Friis-Hasché, der er lektor emeritus ved Odontologisk Institut på Københavns Universitet, i forskellige ting.
– For nogle er det udelukkende selve smerten, der gør dem bange, mens andre oplever et kraftigt indgreb i det meget intime område, som munden er. Og så er der dem, der er skrækslagne, fordi de ikke føler, de har kontrol over, hvad der skal ske. Det værste, de ved, er at blive lagt ned i en stol, hvor der ikke er en lettilgængelig flugtvej – de mest alvorlige tilfælde skal sidde op med både et vindue og åben dør i nærheden, forklarer Erik Friis-Hasché.
Ekstra indsats mod tandlægeskræk
Tandlægeskræk kan afholde folk fra overhovedet at gå til tandlæge, og derfor har tandlægekæden Godt Smil sat ekstra fokus på at hjælpe patienterne med at håndtere problemet. Den enkelte klinik har altid en narkoselæge og en narkosesygeplejerske tilknyttet, så patienterne har mulighed for sedering, hvor der kan gives en kombination af smertestillende og beroligende medicin, inden der lægges lokalbedøvelse, og der er mulighed for at tale med en psykolog i forbindelse med besøget.
– Ofte hænger angsten for at gå til tandlæge sammen med, hvordan vi tænker, men med en række simple råd kan man hjælpe sig selv meget og være med til at holde frygten stangen. Det kan virkelig hjælpe mange i den pressede situation, fortæller Lea Borre, der er tandlæge hos Godt Smil i Aarhus.
Fem råd
- Første skridt er at indrømme over for dig selv, at du er bange. Det er der intet galt med, og mange har det på samme måde.
- Du skal føle dig tryg ved din tandlæge, så sørg for, at personen har forståelse for din situation og tager din angst alvorligt. Er dette ikke tilfældet, bør du skifte tandlæge.
- Vær så udhvilet og afslappet som muligt. Du kan eventuelt forberede dig med afspændingsøvelser, der også kan hjælpe under selve tandlægebesøget. Den rigtige musik kan også have en afstressende, positiv effekt. Hvis muligt, så planlæg tandlægebesøg om formiddagen, hvor man er mest udhvilet – derved minimerer du også tiden op til, hvor nervøsiteten sandsynligvis kan mærkes.
- Få din tandlæge til grundigt at gennemgå, hvad der skal ske, og spørg endelig ind, hvis du er i tvivl om noget. På den måde undgår du overraskelser undervejs i behandlingen.
- Spørg tandlægen om muligheder for bedøvelse, så behandlingen kan blive så smertefri som muligt. Ud over lokalbedøvelse kan sedering hjælpe til en bedre oplevelse.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)