Lørdag den 24. oktober kan du opleve, hvordan førerhunde fører blinde rundt i de travle gader i Roskilde, Fredericia og Aalborg. Så hold ekstra øje efter en førerhund med den kendte bøjle og Dansk Blindesamfunds logo.
Førerhunde til blinde er ikke bare nuttede og kloge, de er også et vigtigt hjælpemiddel for blinde og stærkt svagsynede til at bevare et aktivt liv. For at sætte fokus på den vigtige forskel, en førerhund gør, deler Dansk Blindesamfund deres berømte førerhundekalender ud på hovedgaderne i Roskilde, Fredericia og Aalborg lørdag formiddag mellem 11-13 (se detaljer herunder). Der har du mulighed for at møde en førerhundehvalp og dens foderværtsfamilie, hilse på en bruger og dens førerhund og få en snak med nogle førerhundeinstruktører og høre om deres arbejde med hundene. For at give indblik i, hvordan førerhunde arbejder, vil de gå en tur i gågaden for netop at vise, hvilken forskel en førerhund gør for sin bruger i bybilledet.
Hver dag gør førerhunde en uvurderlig forskel ved at være brugernes øjne i trafikken. Med en førerhund i hånden kan mennesker med synshandicap komme sikkert omkring og færdes frit uden at være afhængig af andres hjælp. “Et fortov eller en gågade kan reelt være noget af et forhindringsløb for blinde. Tilbudsskilte, vejarbejde eller cykler er bare nogle af de ting, der kan stå i vejen. Førerhundene er en uundværlig hjælp, så vi kan bevæge os sikkert og trygt i byen. Førerhunden kan på lang afstand se, om der er en forhindring, og begynder derfor stille og roligt at føre sin bruger den sikre vej”, fortæller forretningsudvalgsmedlem Jannie Hammershøi fra Dansk Blindesamfund, der til daglig færdes med en førerhund.
I Danmark er der pt. 230 aktive førerhunde, og hvert år uddannes der cirka 30 nye førerhunde, som skaber frihed og tryghed, når synet svigter. Det er en lang proces både at uddanne en førerhund – og en blind – til at blive et godt makkerpar. “Når du støtter Dansk Blindesamfund er du med til at give frihed og et aktivt liv til mennesker med synshandicap. Vi bruger nemlig støtten til at skabe et bedre liv for blinde og stærkt svagsynede i Danmark, bl.a. ved at uddanne førerhunde”, fortæller Jannie Hammershøi.
Er førerhunde altid i snor?
Inden førerhunde kan gøre en forskel for synshandicappede, skal de igennem fem måneders træning hos en førerhundeinstruktør. Man bruger især retrievere og schæferhunde til uddannelsen. En færdiguddannet førerhund kan 34 forskellige kommandoer i to kategorier; finde-kommandoer eller retnings-kommandoer. Førerhunde oplæres i at bevare overblikket og på eget initiativ at stoppe ved kantsten og trapper, så hund og bruger kommer sikkert fra A til B. Man kan altid kende en førerhund på den særligt udviklede bøjle med orange dække. Hvalpene, der er under træning, har altid en orange sikkerhedsvest på, så de lærer, at nu er de på arbejde.
Førerhunden og dens ejer udvikler naturligvis et meget tæt forhold med stor tillid til hinanden. Men det betyder ikke, at førerhunden altid er i snor. Når førerhunde ikke er på arbejde og skal koncentrere sig om at føre sin bruger sikkert omkring, er de ligesom helt almindelige familiehunde, der elsker at lege og boltre sig. Når hunden skal luftes eller løbe frit, har de ofte en klokke om halsen. Så kan ejeren altid høre, hvor førerhunden er.
Hvad skal du gøre, hvis du møder en blind med en førerhund
- Når førerhunden har bøjle på, er den på arbejde. Så koncentrerer den sig om at føre sin bruger omkring. Derfor må man ikke henvende sig, tage øjenkontakt eller klappe en førerhund med bøjle.
- Er du på cykel, så brug cykelklokken, når du ser en blind person, der skal krydse gaden. Den blinde person kan ikke høre cyklister i trafikken.
- Førerhunden kan ikke kende forskel på rødt og grønt trafiklys. Den kan ikke vide, hvornår den skal krydse gaden. Derfor er der ofte lyd-signaler ved lyskryds.
- Blinde kan ikke selv samle førerhundenes efterladenskaber op, men er altid udstyret med hømhøm-poser. Derfor må du gerne give en hjælpende hånd med, hvis du ser en førerhund besørge.
- Hvis du vil hjælpe en blind person med en førerhund, så gå på førerhundebrugerens højre side. På den måde forstyrrer du førerhunden mindst muligt.
- Vis hensyn – en førerhund kan ikke bedømme afstanden til den kørende trafik.
- Når bøjlen er taget af, har hunden fri, men det er alligevel en god idé at spørge førerhundebrugeren først, inden du henvender dig til førerhunden.
- Møder du en blind person med førerhund, mens du lufter din egen hund, så hold den i kort snor, så førerhunden ikke bliver forstyrret i sit arbejde.
Fakta om førerhunde:
- Der er cirka 230 førerhunde i Danmark, som bevilges af bopælskommunen.
- Det er primært retriever-racer og schæferhunde, som bruges som førerhunde. Der bruges kun hunde, der er stambogsførte i Danmark.
- En kommende førerhund begynder sit liv i en foderværtsfamilie fra den er otte uger. Her bor den, til den er ca. 11-12 måneder, hvorefter den flytter ind hos en førerhundeinstruktør, der træner hunden i cirka 5 måneder, før den kommer hjem til brugeren.
- Hunden lærer at bevare overblikket og færdes upåvirket i alle slags situationer, så førerhundebrugeren kan færdes sikkert, frit og uafhængigt.
- Førerhunde må komme med ind i fødevarebutikker og restauranter for at hjælpe brugeren.
- Dansk Blindesamfund har været ansvarlig for uddannelse og udplacering af førerhunde i Danmark siden 1949.
Fakta om blinde i Danmark
I Danmark registrerer man ikke mennesker med handicap, så vi ved ikke præcist, hvor mange, der lever med et synshandicap.
I aldersgruppen 0-18 år er der ca. 1.800 blinde og svagsynede børn og unge. Cirka 1 ud af 1.000 børn og unge i Danmark har eller får et varigt synshandicap på grund af medfødte fosterskader, arvelige øjenlidelser og andre handicap, som påvirker synet.
Dansk Blindesamfund har knap 7.500 medlemmer, hvoraf 60% er fyldt 70 år. Man skønner, at 20.000 – 25.000 borgere i Danmark opfylder Dansk Blindesamfunds medlemskriterium på maks. 10 % af et normalsyn, når synsresten er korrigeret ved hjælp af optik. Den internationale sundhedsorganisation WHO estimerer, at ca. 4% af verdens borgere lever med et synshandicap, hvoraf ca. 0,5% er helt blinde.
Kontaktinformationer:
I anledningen af at vores førerhundekalender 2021 er udkommet, ønsker vi at skabe lidt synlighed omkring den store forskel, en førerhund gør for en blind eller stærkt svagsynet. Derfor kommer vi til tre byer, hvor vi vil gå en tur i gågaden for netop at vise, hvilken forskel en førerhund gør for sin bruger i bybilledet. En førerhund hjælper sin bruger trygt igennem alle de forhindringer, der nu engang kan være på en travl gågade. På dagen vil man kunne møde en førerhundehvalp, snakke med en førerhundebruger og møde en af vores førerhundeinstruktører. Samtidig er det muligt at få førerhundekalenderen 2021.
******
Tid og sted: Lørdag den 24. oktober kl. 11-13
Roskilde:
Vi mødes på Algade 51 (foran Superbrugsen) i Roskilde kl. 11, derefter vil vi tage en gåtur ned ad Algade og frem til Stændertorvet, derefter går turen retur igen.
Deltagere:
Hvalpe: Ally og Coco
Brugere: Jannie Hammershøi med førerhunden Kingo (Måske Lena og Lykke også deltager som brugere)
Instruktør: Tanja med træningshunden Molly samt instruktørerne Carina, Ivana og Tina
Fredericia:
Vi mødes på Gothersgade 20 (foran Rådhuset) kl. 11, derefter vil vi tage en gåtur ned ad gågaden, derefter går turen retur igen til rådhuset.
Deltagere:
Hvalpe: Tulle og Vilma
Brugere: Annette med hunden Bella og Christel med hunden Chita
Instruktør: Tine, Lisbeth og Kom
Aalborg:
Vi mødes på Gabels Torv kl. 11, derefter vil vi tage en gåtur ned ad gågaden, derefter går turen retur igen Gabels Torv.
Deltagere:
Hvalpe: Malte og Vega
Brugere: Espen, Emilie og Børge
Instruktør: Preben med træningshunden Cody, samt instruktøren Tine
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)