At møde ligesindede gør en stor forskel, når man som barn og ung er vokset op med forældre ramt af misbrugsproblemer. TUBA har siden 2017 afholdt en årlig sommerhøjskole for unge fra misbrugsramte familier – og hvert år bekræftes organisationen i, at højskoleugen er et værdifuldt tilbud, som gør en positiv forskel for unge, der er udsatte som følge af senfølger fra en svær opvækst. Sommerhøjskolen er finansieret med midler fra Augustinusfonden og finder sted d. 3. juli- 7. juli i Svendborg.
Mandag d. 3. juli flytter 75 unge fra hele landet ind på Svendborg Efterskole sammen med 16 terapeuter, undervisere og frivillige. Her erstattes terapilokalet med de naturrige omgivelser i Svendborg, og selvom de fleste unge ikke kender hinanden, opstår der hurtigt et unikt fællesskab.
”Det er så befriende at tale med andre mennesker, der alle i en eller anden grad kan nikke genkendende til de følelser eller problemer, man selv kæmper med, og har siddet alene med størstedelen af sit liv,” siger Christina Olsen, der har været med på TUBAs sommerhøjskole de sidste to år.
Tæt på halvdelen af de unge, der henvender sig til TUBA, har aldrig talt med nogen om deres problemer, før de træder ind ad døren i en af organisationens 33 afdelinger. Alt for ofte går de alene med deres udfordringer og oplevelser fra en opvækst tæt på misbrug. På TUBAs sommerhøjskole møder unge hvert år ligesindede. Her er angst, selvværdsproblemer, følelser af skam og skyld helt normale følelser og reaktioner på en utryg opvækst.
På TUBAs sommerhøjskole får de unge et tiltrængt frirum til at være dem, de er
”Det er helt normalt, at man som barn af en forælder, der drikker for meget eller har et stofmisbrug, har tendens til at tilsidesætte sine behov og føle sig isoleret. På sommerhøjskolen er de unge sammen med andre unge, der kommer med en tilsvarende baggrund. Det giver dem et frirum, hvor de ikke behøver forklare sig, hvor de kan slippe kontrollen og ansvaret for en stund og mærke, at de ikke er alene. Det kan være sammen om aktiviteter på workshops, der kan have en terapeutisk effekt, men som de også bare kan nyde,” siger Jeppe Berg Sandvej, der er uddannet psykoterapeut, regionsleder i TUBA og projektleder på TUBAs sommerhøjskole.
Og Christina er heller ikke et sekund i tvivl:
”TUBAs sommerhøjskole har været helt afgørende for mig. Det er så fantastisk at være på en højskole, hvor alle er lige, og ingen emner eller følelser er forkerte,” fortæller hun.
Sommerhøjskolen forløber over fem dage, og her har de unge bl.a. mulighed for at opdage egne ressourcer i fem forskellige kreative værksteder og workshops. De kan deltage i skrive- eller maleværkstedet, på workshoppen Krop og Stemme og kurset om natur og fællesskab. År efter år hjælper de kreative værksteder – og fællesskabet omkring dem – de unge til at opdage og udvikle egne evner til at udtrykke sig og tilbyder samtidig alternative metoder til at håndtere de udfordringer, de har som følge af deres opvækst.
I skriveværkstedet satte Christina for første gang ord på sine bekymringer for sin kommende rolle som nybagt mor
”Da jeg var afsted på højskolen for anden gang, var jeg stadig i gang med at lande i rollen som vordende mor, og det var på ingen måde nemt for mig. Mest af alt fordi jeg på det tidspunkt gik med tanker om, jeg var i stand til at bryde med de negative ting fra min egen opvækst. Jeg var for eksempel bekymret for, om jeg kunne elske mit barn, bekymret for, om jeg selv ville blive en dårlig mor,” fortæller Christina, der både deltog i maler- og skriveværkstedet.
I skriveværkstedet fik Christina for første gang sat ord på de følelser, der havde fyldt for hende, siden hun blev gravid.
“Det var så befriende. Her blev jeg ikke dømt. Den var en perfekt ramme for mig på det tidspunkt. Jeg blev forstået, elsket og krammet, og det var lige, hvad jeg havde brug for i den situation, jeg stod i,” fortæller Christina, der siden sit sidste ophold på TUBAs sommerhøjskole er blevet mor til en lille pige.
”På højskolen fik jeg venner, som jeg stadig har kontakt med i dag, og som jeg er meget beæret over at have lært at kende. Jeg lærte så meget om mig selv i en meget kort og intens periode. Jeg kom direkte fra et længerevarende terapeutisk forløb i TUBA, men sommerhøjskolen tilførte og kunne noget helt andet, som har været meget vigtig for mig,” slutter Christina.
TUBAs sommerhøjskole er finansieret med midler fra Augustinus Fonden.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)