Der er blevet færre hjemløse i Danmark, viser den nyeste hjemløsetælling. Det er en positiv udvikling, men efterspørgslen efter hjælp er stadig stor, lyder det fra den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark, som hver uge må afvise hjemløse borgere på grund af pladsmangel.
Færre mennesker i Danmark lever som hjemløse, viser den nye tælling fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive).
I 2022 er der registreret 5.789 hjemløse sammenlignet med 6.431 i 2019. Det er et fald på omkring 10 procent. Der er blandt andet blevet færre unge hjemløse og færre, der sover på gaden.
Hos den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark, som driver en række botilbud for hjemløse, ser man positivt på nyheden.
“Det er en glædelig udvikling, at der er blevet færre hjemløse i Danmark. Vi skal bruge de gode erfaringer med udgangspunkt i Housing First og hjælpe endnu flere i egen bolig med den nødvendige støtte. Det er helt afgørende. Knap 5.800 hjemløse er stadig alt for mange,” siger generalsekretær Christian Bjerre og fortsætter:
“Selvom dagens tal er positive, så er der god grund til at fortsætte arbejdet med at nedbringe hjemløsetallet.”
Flere hjemløse afvises
På Blå Kors Danmarks botilbud for hjemløse oplever man fortsat et stort behov for hjælp. I første halvår af 2022 måtte botilbuddene afvise 344 hjemløse borgere, fordi der ikke var ledige pladser.
Et af de steder er Egåhus nord for Aarhus, hvor der er indskrevet 28 beboere. Størstedelen er under 30 år. Også her oplever man et stort pres på hjemløsepladserne. Lige nu er alle pladser fuldt booket.
“Vi modtager konstant henvendelser og måtte så sent som i tirsdags afvise tre unge hjemløse borgere, fordi vi ikke har plads. Det er ikke rart at skulle afvise unge mennesker, som har brug for hjælp. Vi prøver så godt, vi kan at henvise dem videre og forsøge at finde et andet sted, men det er svært at finde pladser. For nogle uger siden måtte vi for eksempel sende en beboer til Varde,” siger Tina Jung Møller, som er forstander på Blå Kors Egåhus ved Aarhus.
Hjælp til forskellige udfordringer
På Egåhus arbejder man ud fra Housing First-tilgangen, hvor det handler om at finde en bolig til beboerne og samtidig sikre den nødvendige støtte og hjælp undervejs.
“Vi støtter op om, at de ikke skal blive hjemløse igen og tilbyder dem støtte i deres eget hjem. Det er meget fleksibelt og afhænger af, hvad den enkelte har brug for. Det handler ikke kun om at skrive sig op til en lejlighed. Det skal de selvfølgelig også. Vi ser det hele menneske og er optaget af, hvor vores beboere ellers har udfordringer. Det kan være hjælp til gæld og økonomi, udvikle sociale kompetencer og få etableret en kontakt med det omgivende samfund for eksempel kontakt til fritidsaktiviteter, jobcenter, uddannelse, læge og socialt netværk i det hele taget, som man ved er afgørende for at forhindre hjemløshed igen,” siger forstander Tina Jung Møller.
I Aarhus er antallet af hjemløse faldet fra 750 personer i 2019 til 507 personer i 2022.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)