Regeringen meddelte fredag, at den fra lørdag den 14.marts kl. 12.00 ville lukke grænsen for udlændinge midlertidigt i en måned, medmindre udlændingene har et anerkendelsesværdigt formål i Danmark.
Lukningen omfatter dog ikke asylansøgere, hvilket skyldes Dublin-forordningen.
”Danmark kan ikke bare lukke grænserne for asylansøgere. Vi er underlagt Dublin-konventionen, og den gør, at vi skal tage imod og give adgang til Danmark for asylansøgere og så efterfølgende vurdere, hvilket land der efter Dublin-forordningen er ansvarligt for at behandle asylansøgningen”, siger Louise Holck, vicedirektør ved Institut for Menneskerettigheder, til Berlingske.
Ifølge Louise Holck handler den vurdering ikke mindst om at bevare relationen til især Tyskland, hvorfra mange af asylansøgerne kommer, når de rejser til Danmark.
24NYT: På papiret burde Dublin-forordningen sikre, at det første EU-land, som en asylsøger ankommer til, er ansvarlig for asylbehandlingen, og hvis en asylsøger efterfølgende søger asyl i et andet EU-land, f.eks. Danmark, burde vi kunne sende vedkommende tilbage til det land, som asylansøger først ankom til.
Men virkeligheden er en anden.
Det har i årevis været umuligt for Danmark at udsende hundredvis af asylsøgere til andre EU-lande, selvom det netop er meningen med Dublin-forordningen.
I 2016 fik Danmark nej i 48 pct. af tilfældene fra andre EU-lande, når vi bad dem om at tage migranter tilbage. Problemet er fortsat, og de senere år har Danmark fået nej i 30-40 pct. af tilfældene. Som det er nu, kan vi ikke sende migranter tilbage til Grækenland og Italien, altså to af de lande, hvor der kommer flest.
Med andre ord begrunder regeringen sin beslutning i den Dublin-forordning, der for længst er holdt op med at virke.
EU’s asylpolitik har spillet fallit, og de ydre grænser er stadig åbne for illegale migranter.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)