Over de seneste år er det i tusindvis af tilfælde sket, at prisen på lægemidler mod for eksempel forhøjet blodtryk eller Parkinsons sygdom bliver mere end fordoblet fra den ene dag til den anden, uden at patienterne kompenseres økonomisk. Det viser en analyse, som Berlingske har lavet på baggrund af prisændringer i apotekernes udsalgspriser.
Ifølge analysen har der alene i år været over 1.000 prishop på 100 pct. eller mere på receptpligtig medicin eller håndkøbsmedicin på danske apoteker.
Fra september 2014 og frem til i dag har der været 284 lægemidler, hvor der har været pludselige prishop på mindst 500 pct. fra den ene dag til den anden.
19 af lægemidlerne steg med mere end 2.000 pct. Det gælder blandt andet flere præparater mod psykoser, hvor det værste eksempel er lægemidlet Zalasta, der for en pakning med 56 tabletter steg fra 76 til 2.035 kr. i juni i år. Det er en stigning på 2.577 pct.
”Vi kan ikke leve med den bivirkning, den har, nemlig at patienterne kan opleve disse kæmpe prishop. De er dybt problematiske og kan få alvorlige konsekvenser for folks helbred, fordi det kan føre til, at nogle måske lader være med at tage for eksempel blodtryksmedicin eller antidepressiva”, siger direktør i Danske Patienter, Morten Freil.
Der kommer også kritik fra Alzheimerforeningen. ”Mange patienter er folkepensionister, og for dem tæller hver en krone. Det er svært at lave et budget, når man ikke ved, om man skal betale 80 kroner eller det tre-firedobbelte, når man skal ud og købe sin medicin”, siger Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)