Haveselskabet opfordrer haveejerne til at gå på æggejagt: ”Saml æg i haven nu og få færre dræbersnegle næste år”

For mange er æggejagt noget med påske og barndomstraditioner, men der findes også en helt anden variant, som danske haveejere med fordel kan kaste sig over her i efteråret. 

Dræbersnegleæg i haven. Haveselskabet/Mia Stocholm

2024 har været et stort snegleår. Det kan haveejere over hele landet skrive under på. Uanset hvor hårdt ramt man har været af de altædende dræbersnegle, er der grund til at gå på æggejagt i haven netop nu. Den iberiske skovsnegl – eller i folkemunde: dræbersneglen – lægger nemlig æg i efteråret.

”Det har været så ekstremt med snegle i år, at selv hvis man har givet den fuld gas med bekæmpelse i løbet af sæsonen, vil der stadig være nogle store snegle derude, som har klaret den – og som er klar til at lægge æg nu. Derfor giver det rigtig god mening at gå på jagt nu. Jo flere æg man kan få ødelagt, jo færre snegle får man næste år,” siger Louise Møller, havefaglig redaktør hos Haveselskabet.

En enkelt dræbersnegl kan lægge op til 400 æg på en sæson. Det tal kan få mange haveejere til at frygte, at 2025 bliver endnu værre end i år, hvor man i haver over hele landet har kunnet samle flere hundrede dræbersnegle – om dagen.

”Grunden til, at vi har haft så mange snegle i år, skyldes, at betingelserne i det tidlige forår var de helt rigtige for sneglene, nemlig fugtigt og lunt vejr. Det er for tidligt at sige, hvordan vejret vil se ud om et halvt år. Men det er klart, at hvis vi får et fugtigt forår igen, og vi ikke har været i haven og fjerne æg, så risikerer vi at få rigtig, rigtig mange snegle næste år. Derfor vil man som haveejere gøre sig selv en stor tjeneste ved at finde æggene nu,” siger Louise Møller.

Tusinder har søgt efter hjælp og viden

Haveselskabet er en non-profit forening for haveejere og har gennem mere end 150 år arbejdet for at give haveejerne den nyeste viden om haven. Haveselskabets rådgivning er hver dag i kontakt med haveejere over hele landet, og i år har behovet for at få mere viden om snegle og konkrete råd til bekæmpelse været stort.

”Det har været helt ekstremt i år. Danskerne har opsøgt al den information om snegle, de har kunnet komme i nærheden af, og prøvet at finde DET gyldne haveråd, som kunne løse alle problemer,” siger Louise Møller.

Mange har kontaktet Haveselskabet for råd til bekæmpelse eller til at vælge planter, som sneglene ikke bryder sig om. Andre har selv klikket sig til mere viden. Alene Haveselskabets quiz, ’Kender du havens snegle?’, har fået flere tusinde til at quizze med og lære at kende forskel på dræbersnegle, agersnegle og flere andre snegle, vi har i haven og få gode råd til at bekæmpe de arter, som udgør et problem i haven. Det er positivt, påpeger Louise Møller.

”Haveejerne er opmærksomme på, at vi også har vinbjergsnegle og andre ’gode’ snegle i haven, og på at der også findes snegle med hus på, som kan være skadelige. Det er dejligt, at folk ikke bare ukritisk går grassat med bekæmpelse, men undersøger, hvilke snegle der er gode for haven, og hvordan man bekæmper de skadelige på en ordentlig måde, så sneglene ikke lider, og miljøet ikke tager skade. Det har vi mærket enorm stor interesse for,” siger Louise Møller.

Her lægger sneglen helst sine æg

Når æggejagten nu går ind, er et godt sted at kigge efter snegleæg i kompost- eller kvasbunken, under krukker og store sten og andre steder, hvor der er fugtigt, og hvor temperaturen ikke svinger for meget mellem dag og nat.

”Man finder hurtigt ud af, hvor sneglene kan lide at være. I min egen have har jeg også oplevet, at de gemmer sig under de største blade i staudebedene, hvor der er skyggefuldt. Der graver de sig lidt ned i jorden og lægger æg,” siger Louise Møller.

Dræbersneglene lægger sine æg i klumper på 20-40 stk. Æggene er mælkehvide som snebær og let ovale – cirka 3-4 millimeter. Andre snegleæg er som regel mere klare i farven. For at gøre det af med æggene, kan man enten træde på dem, eller tage dem op og sprede dem ud, så de får lys og sol. På den måde tørrer de ud eller bliver spist af fuglene, forklarer Haveselskabets fagredaktør.

”Et af de spørgsmål, vi ofte får i Haveselskabet, er, om man kan bruge sin kompost, hvis sneglene har lagt æg i kompostbunken. Og ja, det kan man sagtens, for når komposten spredes ud i et tyndt lag, kommer æggene op i overfladen og tørrer ud eller bliver taget af fuglene. Mange er også stadig i tvivl, om det er til fare for andre af havens dyr, hvis man lægger sneglekorn ud. Det er det ikke – det er KUN sneglene, som ikke kan tåle det. Sneglekorn virker dog bedst på små snegle, og på denne årstid anbefaler vi derfor at fortsætte med almindelig bekæmpelse – at slå de dræbersnegle ihjel, man finder i haven ved at klippe dem over eller hælde kogende vand på dem – og at forebygge ved at fjerne så mange æg som muligt,” siger forklarer Louise Møller.

Vil du have flere gode råd til at komme dræbersneglene til livs, har Haveselskabet samlet de bedste tips til forebyggelse og bekæmpelse.

 

null
Dræbersnegle i haven er en udfordring for mange haveejere. Haveselskabet

Dobbelt op på snegleproblemer? 

Flere steder i landet har haveejere haft dobbelt op på udfordringerne med snegle i år. Plettet voldsnegl breder sig nemlig over hele landet, og mange steder har man også oplevet det som et stort snegleår for denne snegl.

”Voldsneglene har også nydt godt af det våde vejr, men den voksende forekomst af denne snegl skyldes også, at den ikke har nogen naturlige fjender i den danske natur. Dens livscyklus er anderledes end dræbersneglens og vi har ikke helt det samme sammenligningsgrundlag, som gør det muligt for os at sige, om der har været ekstraordinært mange voldsnegle i år, eller om det blot er den igangværende spredning der gør, at flere finder dem i haven. Det er noget, vi holder øje med og opdatere haveejerne på, efterhånden som vi får mere viden om dens fremfærd i Danmark,” siger Louise Møller og understreger, at hvis man er plaget af plettet voldsnegl, giver det mening at bekæmpe den. Man kan knuse huset ved at træde på det eller indsamle sneglene og hælde kogende vand over.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)