5.000 danske kvinders bryster bliver hvert år opereret større – rigtig mange lige nu. I mange tilfælde går alt godt, men hvad skal du gøre for at undgå en dårlig oplevelse? Det har ekspert i plastikkirurgi en række bud på herunder.
Interessen for brystforstørrende operationer er stor, og rundt regnet 5.000 danske kvinders bryster gennemgår hvert år en transformation, hvor enten fedt eller brystimplantater indopereres for at give større volumen. Men hvordan undgår man, at drømmen om de nye bryster ender i et mareridt? Det har Daniel Yadete, der er speciallæge i plastikkirurg hos Aleris-Hamlet Hospitaler, fem gode råd til:
1) Få god rådgivning: Det er vigtigt, at den plastikkirurg og klinik, du vælger, giver en ordentlig rådgivning, er kritisk og vejleder dig til det bedste resultat. Hvis klinikken blot tager imod en bestilling, bør man være på vagt, da der er risiko for, at du bliver utilfreds med resultatet, hvis kirurg og patient ikke har afstemt forventningerne inden. Der er for eksempel forskel på, hvad der er ideelt for en ung kvinde i forhold til en kvinde, der har ammet flere børn.
2) Tjek sikkerheden og tilgængeligheden: Når det handler om operationer af enhver art, er det altid vigtigt, at sikkerheden og kvaliteten er i orden. Det kan være svært at vide, hvor sikkerheden er i top, men et godt råd er at tjekke Sundhedsstyrelsens tilsynsrapporter for en given klinik og plastikkirurg – de skal være tilgængelige på klinikkens webside. Som tommelfingerregel er det dog en god idé at tjekke, at du kan få professionel vejledning og hjælp døgnet rundt alle dage på året, hvis du får problemer efter operationen – der findes udbydere, som kun har begrænset åbent i hverdagene. Samtidig er det også vigtigt for sikkerheden, at der både er en narkosesygeplejerske og -læge til stede under operationen.
3) Få en samlet pris for operationen: En brystforstørrelse kan umiddelbart fås til forskellige priser, men som patient er det vigtigt, at du kritisk ser på, hvad du reelt får med i betalingen. En del aktører opkræver særskilt betaling for eksempelvis fuld bedøvelse, kontroller, kapselgaranti, ekstra bh’er og brystbælte, men også for eventuelle ekstra operationer, hvis det bliver aktuelt. Det er ikke altid, at den ”billige” operation er så billig i sidste ende – især ikke, hvis der støder komplikationer til. Forhør dig også om, der er garantier med, og om de koster ekstra.
4) Undgå de billige implantater: Herhjemme bliver der som regel kun brugt de bedste implantater, hvor der ligger en videnskabelig dokumentation bag, men især i udlandet er det vigtigt, at du er opmærksom på, hvad der bliver brugt som implantat. Billigere implantater holder ofte ikke så længe, og risikoen for kapseldannelse stiger også mærkbart. Det er meget uhensigtsmæssigt at spare på implantaterne, da prisen i sidste ende kan blive højere. Eksempler på implantater på markedet med videnskabelig dokumentation er Mentor og Allergan, men der findes også andre.
5) Operation i udlandet kan være risikofyldt: Overvej, om du vil løbe en række risici, hvis du gennemgår en operation i udlandet. For det første er de danske klinikker underlagt tilsyn fra Sundhedsstyrelsen, hvilket sikrer en høj standard på en række vigtige parametre. Dette har du ingen garanti for i udlandet. For det andet er det efter operation i udlandet svært at reklamere over et dårligt resultat eller få hjælp, hvis der ligefrem opstår komplikationer. Du er heller ikke som i Danmark automatisk dækket af en lovpligtig patientforsikring. I de tilfælde er det ofte kun muligt at betale dyrt hos en dansk udbyder for at få udbedret skaden, og så kan regnestykket igen komme til at se dårligt ud.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)