Overraskende få nye virksomheder formår at slå igennem og kæmpe sig vej mod toppen i dansk erhvervsliv. Det er de samme koryfæer, der sidder på toppen i dag som for ti år siden. Strukturen i dansk erhvervsliv ligger ifølge Berlingske meget fast.
Nok er Danmark et af de mest moderne og veludviklede lande i verden, men rigdommen er først og fremmest skabt på de gamle industrier, landbrug, købmandskab, transport og medicin. Det synes at fortsætte og godt for det. Det er genrer, vi er verdensmestre i.
Der tales meget om iværksætteri, tech-virksomheder og nye måder at lave business på, men de fylder ikke noget i det store billede. Kigger man lidt længere ned på listen over landets største virksomheder i Berlingskes Guld 1000, skal man have stærke briller på for at få øje på opkomlinge, der over de næste år kan gøre top-30 rangen stridig.
Set over tiåret fra 2009 til 2019 er der meget få udskiftninger. Skal man tale om en egentlig højdespringer, er det smykkekoncernen Pandora, der over tiåret har bevæget sig fra en plads som nummer 197 til nu landets 24. største virksomhed.
De eneste reelle nye på top 30-listen er Danske Commodities, Centrica Energy Trading, Energi Danmark og Equinor Refining Danmark. Det er virksomheder, der handler med eller gør sig inden for energi og slår sig igennem på denne liste, fordi den alene gradbøjes efter omsætning. Kigger man derimod på kapitalstyrke og antal ansatte, er der tale om små virksomheder.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)