Julen nærmer sig – det samme gør brandskaderne

Juletiden er lig med stearinlys og hygge. Det er desværre også den tid på året, hvor der bliver anmeldt flest brandskader hos LB Forsikring. En tredjedel af alle brandskader blev anmeldt i december og januar sidste år, så der er grund til at passe på, at hyggen ikke går op i røg.

Julen og den mørke tid nærmer sig, og det får mange flere til at skrue op for hyggen med stearinlys, nisselandskaber og gran. Julehyggen kan dog hurtigt blive farlig, hvis der går ild i juledekorationer eller nisselandskab. Faktisk er den mørke tid den, hvor flest anmelder en brandskade i LB Forsikring. Tallene viser, at de sidste to år er flere end en tredjedel af alle brandskader blevet anmeldt i december og januar

-Vi kan se på antallet af anmeldelser, at rigtig mange desværre har brandskader i de mørke måneder. I 2020 kom 34% af anmeldelserne i december og januar, og der er kommet flere anmeldelser i januar i 2021 end i nogen andre måneder. Det er desværre nok meget naturligt, for i netop de måneder fylder man huset med vat, papirklip og gran og så en masse levende lys. Så man mangedobler på den måde risikoen for brand, siger Anne Mette Kirkegaard, Skadeschef i LB Forsikring

I januar skyldes en del af anmeldelserne fyrværkeribrande, men også her giver julehyggen anledning til lidt mere ild end tiltænkt.

-Bordbomber og fyrværkeri, der ikke helt flyver den vej, man havde tænkt, er en del af anmeldelserne i januar, men mange vil også lige have brændt adventskransen helt ned eller sætter et ekstra lys i juledekorationen for at få julen til at være lidt længere. Forskellen er, at i januar er juledekorationerne knastørre, og der skal ikke meget til at antænde dem, så det kan blive en farlig forlængelse af hyggen, siger Anne Mette Kirkegaard.

Røgalarmer og gode huskeråd hjælper

Heldigvis er det langt fra alle julebrandene, der fører til store skader. Rigtig mange anmeldelser er på småskader, og det skyldes, at folk er blevet bedre til at passe på og har installeret røgalarmer.

-Tal fra juli 2020 fra Beredskabsstyrelsen viser, at 3 ud af 4 danskere i dag har en eller flere røgalarmer i deres hjem, og at tallet har været stigende de seneste år. Det er gode nyheder. For med en brandalarm, kan man ofte komme ildebrande til livs, inden de vokser ud af kontrol. Så opdager man ilden i juledekorationen, inden den spreder sig til hele huset, siger Anne Mette Kirkegaard

Selvom det måske er mange mindre brandskader, der anmeldes, skal man alligevel huske at tænke sig om i den kommende tid. Man kan for eksempel tjekke sine røgalarmer, samtidig med man hænger julepynt op.

-Man kommer langt, hvis man bruger lidt sund fornuft, når man går i gang med julehyggen. Husk at slukke kalenderlyset, hvis man går fra det. Brug brandhæmmende spray på nisselandskabet og få tjekket røgalarmerne, inden man går i gang med julelysene, siger Anne Mette Kirkegaard og fortsætter:

-Den 1. december er det fælles nordisk røgalarmdag. Det er en god påmindelse om at få tjekket sin røgalarm, eller måske at få købt en, hvis man ikke har en. Det tager kun få minutter at tjekke, at den virker, men det kan betyde en stor forskel i en brandsituation.

Fem gode råd til at reducere risikoen for brand:

1. Gå aldrig fra levende lys. Placér dem i god afstand fra brandbare ting. Hold særligt øje med lys og gran ved juletid.

2. Overvej at brandimprægnere dine dekorationer, adventskrans og juletræ, så de ikke er så brandbare.

3. Pas på med sprays med håndsprit i nærheden af levende lys. Sprit er meget brandbart og kan antænde både i hænderne på dig, og hvis du sprøjter det ud på noget.

4. Hav mindst én røgalarm på hver etage og placer dem, så de kan høres overalt i huset.

5. Hav altid en brandslukker eller andet slukningsmiddel stående og også gerne et brandtæppe i huset.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)