Juraprofessorer: Ingen kontrol med radikale moskeer

Juraprofessorer advarer om, at Kirkeministeriet kan have godkendt massevis af radikale moskeer. DF-profil ønsker moské revet ned.

Skiftende kirkeministre har igennem årene godkendt moskeer, der måske har været radikale eller styret af radikale regimer fra udlandet. Det fortæller to juraprofessorer ifølge Jyllands-Posten.

Det har kunnet ske, fordi man ikke har kontrolleret, om de pågældende trossamfund rent faktisk overholder reglerne.

Der er flere fordele ved at blive anerkendt som trossamfund er mange: Man betaler mindre i skat, man har lov at hente prædikanter fra udlandet og man får ret til bl.a. at vie og begrave folk.

Kirkeministeriet giver med andre ord foreningerne den danske stats blå stempel og dermed muligheden for at varetage en række centrale samfundsopgaver.

Fåreklæder til ulve

Anerkendelsen kan dog misbruges og så at sige fungere som fåreklæder for radikale ulve. Den kan nemlig hjælpe radikale imamer og moskeer til at fremstå moderate, selvom de i virkeligheden prædiker imod demokratiet og imod danske sædvaner såsom kvindens ligestilling.

Det kan lokke uvidende troende til, som dermed bliver snydt ind i fundamentalistiske miljøer, hvor de eller deres børn risikerer at blive radikaliserede.

Det kan også lokke folkeskoler til at sende eleverne på ekskursioner til moskeerne eller til at tage kontakt til imamer i forbindelse med interviews til skoleopgaver.

De vigtige samfundsopgaver og den statslige anerkendelse bør derfor gives med stor forsigtighed.

Ingen kontrol

Men den forsigtighed har været helt fraværende ifølge to professorer i jura.

“Jeg sad med en klar fornemmelse af, at foreningerne bare havde lavet deres papirarbejde, sådan at formaliteterne var i orden. Men reelt set havde vi ingen mulighed for at vide, hvad der egentlig skete. Det var frustrerende,” fortæller juraprofessor Jens Elo Rytter, der fra 2013 til 2017 var medlem af Kirkeministeriets udvalg for godkendelse af trossamfund.

Professor emeritus Armin W. Geertz, også tidligere medlem af udvalget, stemmer i:

“Faktisk oplevede vi tit, at passager blev slettet, og vi havde simpelthen på fornemmelsen, at nogle af organisationerne udelukkende lavede om på deres vedtægter for at få dem til at passe til vores krav,” fortæller han til Jyllands-Posten.

Begge professorer har forladt Kirkeministeriet i protest over den manglende kontrol. Armin W. Geertz fortæller, at han sagde op, fordi Kirkeministeriets ikke ville kræve, at trossamfundene skulle støtte ligestilling og demokrati.

DF: frem med bulldozeren

Venstre og Dansk Folkeparti har i længere tid arbejdet på en lovgivning, der skal forhindre radikale moskeer i at blomstre i Danmark.

Ifølge Marcus Knuth (V) vil det ikke være noget problem, hvis det skulle føre til international kritik:

“Alt er på bordet, for vi ser på udviklingen med stor bekymring. Og hvis vi ender med en løsning, der får Danmark længere ned på listen over lande, der begrænser religionsfriheden, så tager jeg det ikke så tungt,” har han tidligere sagt ifølge Kristeligt Dagblad.

Står det til Danske Folkeparti skal bulldozerne frem. I hvert fald, når det kommer til radikale regimers moskeer her i landet. Martin Henriksen (DF) så således helst den iranske moské lukket og revet ned.

Det sker efter Jyllands-Postens afsløringer af, at moskeen muligvis har fået sin anerkendelse på løgnagtigt grundlag.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)