Kompensation for nedlukningen af Danmark er hårdt tiltrængt

Regeringen har med kort varsel reageret på den voksende smittespredning med yderligere nedlukning fra i dag og er nu klar med forlængelse og udvidelse af kompensationsordningerne til erhvervslivet, butikker og kulturen, og det er virkelig tiltrængt i en uhyre svær situation for de erhvervsdrivende, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

– Det er livsvigtigt i bogstaveligste forstand, at vi gør, hvad vi kan for at stoppe smittespredningen yderligere, men samtidig må og skal vi holde hånden under de mange arbejdspladser, der er på spil, når et helt samfund lukker ned. Derfor er det vigtigt, at et bredt flertal i Folketinget i dag er blevet enige om at udvide og forlænge kompensationsordningerne, siger DI-direktøren.

Regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative og Alternativet rækker med dagens aftale en hjælpende hånd ud til både virksomheder, lønmodtagere og kulturlivet. Det sker først og fremmest ved, at de eksisterende målrettede kompensations- og garantiordninger bliver forlænget fra 1. februar 2021 til 28. februar 2021. Aftalen betyder også, at man politisk er klar til at udvide de generelle kompensationsordninger, hvis de skærpede restriktioner forlænges efter den 3. januar 2021.

– Jeg vil gerne kvittere for den hurtige reaktion, som den brede politiske aftale er et udtryk for. Det er der hårdt brug for, så vi får begrænset de langsigtede skadevirkninger af nedlukningen for vores virksomheder og de mange medarbejdere, siger Lars Sandahl Sørensen.

– Vi havde gerne set at kompensationsperioden var udvidet til mindst den 10. januar, så virksomhederne har en reel chance for at dokumentere en omsætningsnedgang, der godt kan vise sig flere dage efter nedlukningen.

Han glæder sig over, at det nu bliver muligt for virksomheder, hvor kun nogle butikker har lukket, at få fuld erstatning for disse, og han ser positivt på intentionerne i aftalen om at hjælpe underleverandører til events i Danmark

– Men der er også et enormt behov for, at regeringen gør sit ypperste for, at de mange politiske aftaler kommer ud og virke i virksomhederne, siger Lars Sandahl Sørensen med henvisning til de kompensationsordninger, der er aftalt siden slutningen af august 2020 endnu ikke kan mærkes i virksomhederne.

– Det er ubærligt, hvis virksomheder må bukke under på grund af bureaukrati omkring statsstøttegodkendelser eller andre forhindringer, siger Lars Sandahl Sørensen.

Aftalen rummer også en ny låneordning, der med afsæt i den allerede indførte momslåneordning, gør det muligt for små- og mellemstore virksomheder at opnå et rentefrit lån på et beløb svarende til den A-skat og det AM-bidrag, som virksomhederne skal afregne den 18. og den. 29. januar 2021.

– Låneordningen vil være en tiltrængt indsprøjtning til mange mindre virksomheders likviditet, men vi ser hellere, at skattebetalingen udskydes til senere på året, frem for at virksomhederne først skal indbetale og dernæst ansøge om at få det samme beløb udbetalt som lån få dage efter. Små virksomheder har ikke administrative ressourcer til alt det procesbøvl, siger Lars Sandahl Sørensen.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)