COVID-19 pandemien ødelægger årtiers fremskridt indenfor sundhed og uddannelse i Sydasien. Det siger UNICEF i en ny rapport, der lanceres den 23. juni.
”Det piner mig, endnu engang at skulle råbe vagt i gevær og advare om millioner af børneliv, der kan gå tabt. Men jeg må samtidig sige, at vi rent faktisk kan gøre noget ved – vi kan redde de her børn – men der skal handles,” siger Karen Hækkerup, generalsekretær i UNICEF.
Ifølge rapporten er vaccine-, ernærings- og andre sundhedsydelser blevet udskudt eller afbrudt.
Blandt andet derfor truer sygdommen cirka en halv million mødre og børns liv over de næste seks måneder. Hertil kommer, at fødevareusikkerheden stiger: En UNICEF-undersøgelse i Sri Lanka har vist, at 30% af familierne har sænket deres madforbrug. I Bangladesh har nogle af de fattigste familier ikke haft råd til at skaffe tre måltider om dagen.
”Det er tilbagegang, som vi skal forhindre. I løbet af de sidste 20 år har vi skabt utrolig fremgang – og ja, den er på spil, men vi har mulighed for at undgå, at vi taber den og børns fremtid på gulvet. Vi skal støtte sundhedssystemerne, vi skal skaffe rent vand, og så skal vi have børnene tilbage i skole, så snart det er muligt og forsvarligt,” siger Karen Hækkerup.
Med lukkede skoler, har mere end 430 millioner børn været afhængige af fjernundervisning. Indsatserne har dog kun delvist udfyldt behovet for læring, eftersom mange husholdninger – særligt i landområder – ikke har adgang til elektricitet og internet. Der er derfor bekymrende udsigter til, at flere børn vil gå slip af skolegang. Et antal der kan lægges oveni de allerede 32 millioner, der ikke gik i skole ved COVID-19s begyndelse.
I takt med, at pandemien breder sig i en region der bosætter en fjerdedel af verdens befolkning, beskriver rapporten de ødelæggende konsekvenser virussen og tiltagene for at stoppe den, har haft på 600 millioner børn og de ydelser de er afhængige af.
De sekundære effekter af pandemien i regionen, herunder lockdowns, har været ødelæggende for børnenes liv på flere måder. De langsigtede konsekvenser, der udspringer af den økonomiske krise, vil påvirke børns liv i en helt ny skala. Uden akut handling, kan COVID-19 ødelægge håb og fremtid for en hel generation.
Rapporten bemærker også, at livsvigtige programmer der vaccinerer mod mæslinger og polio må genoptages snarest muligt. Det gælder også for hjælpen til de 7,7 millioner børn, der lider af akut underernæring i regionen. Skoler bør genåbnes så hurtigt som muligt, med nye foranstaltninger der giver mulighed for håndvask og fysisk distance.
I de seneste år har forøgelsen i velstand været med til at sikre betydelige forbedringer for Sydasiens børns sundhed og uddannelse, mødre- og spædbørnsdødelighed, antallet af børn der ikke går i skole, samt antallet af børneægteskaber.
Men den økonomiske usikkerhed COVID-19 har ført med sig, har ramt familier på tværs af regionen hårdt. Mange har mistet deres job eller blevet skåret i løn. UNICEF forudsiger, at 120 millioner børn skubbes ud i fattigdom og fødevareusikkerhed over de næste seks måneder. Det tal kan lægges til de 240 millioner børn, der allerede lever i fattigdom i regionen.
For at undgå dette, opfordrer UNICEF regeringer til akut at allokere flere ressourcer til programmer der arbejder med social beskyttelse. Det gælder, blandt andet, madprogrammer på skoler.
Sådanne tiltag, vil hjælpe landene i Sydasien med hurtigere at komme sig over den humanitære krise, COVID-19 har medført, samtidig med at de bliver modstandsdygtige overfor nye kriser og sikre en bæredygtig udvikling, der har langvarige, positive konsekvenser for børns liv og landenes økonomi.
Rapporten fremhæver vigtigheden af at tackle COVID-19s negative konsekvenser for børn, blandt andet ved at:
- Sikre at sundhedspersonale og andre socialarbejdere har adgang til værnemidler
- Øge læringsmuligheder for familier der ikke har adgang til internet eller elektricitet
- Adressere det stigende behov for rent vand, sanitet og hygiejne i skoler og på sundhedsklinikker
- Arbejde med religiøse ledere og partnere, for at adressere de myter og den hadtale, der er opstået af pandemien.
I Asien har UNICEF foreløbig:
- Nået 350.000 mennesker med psykosocial støtte
- Engageret omkring 100 millioner mennesker i COVID-19 gennem kommunikationsmateriale og engagering af lokalsamfund
- Nået 10,6 millioner mennesker med WASH-ydelser
- Trænet 1,4 millioner sundhedsmedarbejdere i håndtering af smittespredning, samt hjælp til gravide og ammende kvinder
- Nået 7,3 millioner kvinder og børn med vigtige sundhedsydelser på UNICEF-støttede klinikker
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)