En ”bedre balance”, et ”helt frem for et delt Danmark” og en mere retfærdig fordeling af statslige job i hele landet. Det var nogle af de ord, der blev brugt, da daværende statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) regering af to omgange i 2015 og 2018 flyttede knap 8.000 statslige arbejdspladser fra hovedstaden ud i landet.
Helt nye beregninger fra Dansk Industri viser ifølge Berlingske et meget pauvert udbytte af den store øvelse, som har kostet omkring halvanden milliard i ekstra flytteomkostninger.
Netto har de 33 kommuner nemlig kun fået tilført 775 eller i gennemsnit 23 flere offentligt ansatte pr. ”udflytningskommune” siden 2013. Det skyldes, at der i perioden er reduceret i antallet af andre offentlige job i blandt andet kommuner og regioner. Så mens statsansatte fra København er rykket ind, er andre offentligt ansatte rykket ud.
Til sammenligning har de 33 kommuner, som har modtaget statslige job, i den økonomiske opgangsperiode siden 2013 fået tilført hele 87.000 private arbejdspladser, hvilket får Dansk Industri (DI) til at kalde effekten af den store statslige udflytning for ”småtteri”.
En rundspørge foretaget af DI til omkring 7.000 lokale medlemsvirksomheder i de 33 kommuner viser, at 13 pct. af virksomhederne har oplevet, at det er blevet sværere at rekruttere medarbejdere som følge af den statslige udflytning. Kun to procent svarer, at det er blevet nemmere.
”Det er desværre ikke sådan, at der er sket et boost af den lokale udvikling på grund af flere statslige arbejdspladser. Faktisk kan det have den modsatte effekt nogle steder, fordi kampen om nøglemedarbejderne bare bliver større”, siger direktør i DI, Kent Damsgaard.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)