Målmænd uden hænder og markspillere med kun ét ben finder glæde og stolthed ved fodbold

“Du bliver rørt i hjertet, når du ser os spille fodbold!”. Sådan fortæller lederen fra fodboldholdet Flying Star Amputees med rette i den korte dokumentar “The Impossible Team”, der har premiere her på FN’s Internationale Handicap dag. Filmen følger den forhenværende professionelle fodboldspiller Jonathan Richter’s rejse til Sierra Leone i rollen som ny ambassadør for holdet, der består af ofre for borgerkrigen. Mange fik – som målmanden Ibrahim på billedet – lemmer amputeret af oprørssoldater, der brugte barbariske metoder for at skabe skræk og rædsel.

Det er non-profit organisationen FOOTBALL FOR A NEW TOMORROW (FANT) og hummel, der står bag dokumentarfilmen, der skal medvirke til at indsamle midler til handicappede i Sierra Leone.

Første besøg siden evakuering for 20 år siden

Jonathan Richter boede i Sierra Leone fra han var 7 til han var 10 år – men måtte sammen med familien evakueres på grund af borgerkrigen. Turen til Sierra Leone var Jonathans første besøg i landet siden evakueringen for mere end 20 år siden.

Når Jonathan sagde ja til hvervet som ambassadør for holdet, er det bla fordi han selv er amputeret. I 2009 blev han ramt af lynet under en kamp for FC Nordsjælland og fik efterfølgende sit ene ben sat af.

“Jeg har stor respekt for spillerne på holdet, der ikke alene kæmper med et alvorligt handicap, men også med helt basalt at klare hverdagen i et samfund som det Sierra Leon’ske, hvor man som handicappet oftest er overladt til at tigge på gaden. Jeg håber jeg med mit engagement kan være med til at skabe synlighed om handicappedes situation i landet – og helt konkret medvirke til at indsamle midler, der kan være med til at gøre en forskel i hverdagen for spillerne og deres familier” siger Jonathan Richter.

Fodbold giver værdighed og håb

“For spillerne på Flying Star Amputees er fodboldtræningen et ugentligt højdepunkt, der udover selvfølgelig at være sjovt også er med til at give selvtillid og sammenhold. Men alene dét at få råd til transport til og fra træning er en udfordring for spillerne – og derfor er målet med vores indsats at indsamle midler, der gør det muligt for spillerne at mødes og træne”, fortæller Jonathan Richter.

I forbindelse med rejsen til Sierra Leone afholdt FANT og Jonathan Richter en workshop for spillere og trænere på holdet. Jonathan fortæller, “Jeg var glad for at jeg fik mulighed for at have en dialog med spillerne. Jeg fortalte min historie og om hvordan jeg kom videre. Det var vigtigt at få en snak om, hvordan dét at leve med et handicap ikke behøver at definere dig som person”.

Håb om deltagelse i Karma Cup

Cecilie Hauerberg, der er daglig leder af FANT supplerer,

”Flying Stars Amputee spillerne kæmper for retten til at spille fodbold og for at bliver anerkendt som ligeværdige mennesker. Fodbolden giver spillerne en stemme, som de ikke tidligere har haft. Vi hjælper dem i kampen mod fordomme om handicappede og med at skubbe til de grundlæggende strukturer i samfundet, som står i vejen for inklusion.”

“Vores store håb er at kunne invitere Flying Star Amputee holdet og andre amputee-hold med til den årlige fodboldturnering Karma-Cup, der afvikles her i december. Det vil være fantastisk for holdene at kunne dyste i turneringen og samtidig et vigtigt signal at sende på vegne af alle handicappede i landet”, slutter Cecilie Hauerberg.

Cecilie Hauerberg er i Sierra Leone i disse uger og afholder netop på FN’s Internationale handicapdag endnu en workshop sammen med de handicappede spillere.

Dokumentarfilmen kan ses via FANT’s og hummel’s hjemmesider, på diverse sociale medier og vil også blive brugt ifht med foredrag og seminarer til støtte for holdet.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)