Mange akademikere ender i HK-job

Hver tredje kandidat uddannet mellem 2015-2017 fra RUC var i 2018 ansat i klassiske HK-job som sekretær, tjener, sælger, regnskabsassistent o.lign., skriver Berlingske. Mens 18,4 pct. af kandidater fra RUC uddannet i perioden 2015-2017 var i HK-job i 2018, var tallet for Københavns Universitet 14,3 pct. Også de øvrige universiteter i Danmark oplever dette problem, men i mindre omfang.

24NYT: Set med samfundsøkonomiske briller er det dybt problematisk, at så mange kandidater ender i HK-job.

Problemerne med den voldsomme dimittendledighed i Danmark skyldes, at man bliver ved med at optage flere unge på uddannelserne, selv om der ikke er et arbejdsmarked til dem efterfølgende.

Antallet af ledige dimittender fra landets universiteter er siden 2013 vokset fra 4.000 til 6.000 personer, og hver femte nyuddannede akademiker er fortsat ledig 26 uger efter at have afsluttet uddannelsen.

Den store arbejdsløshed blandt nyuddannede akademikere skyldes, at universiteterne ikke er i stand til at matche de specifikke kompetencer, som arbejdsgiverne har brug for og leder efter.

Der har gennem tiderne været gjort diverse tiltag for at sikre bedre overensstemmelse mellem kandidaters kompetencer og erhvervslivets behov, men det er aldrig lykkedes – blandt andet fordi erhvervslivets behov ændrer sig hurtigere, end det tager at få en kandidatgrad.

 

Hvad mere er, ændrer kompetencekravene sig nu så hurtigt, at meget af den viden og de færdigheder, som akademikere får på universitetet, reelt er forældet allerede, når de dimitterer.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)