Der tales meget i dansk politik om manglen på sygeplejersker. Man kunne derfor forledes til at tro, at sygeplejerskernes fagforening var interesseret i at hjælpe, men Dansk Sygeplejeråd (DSR) gør præcis det modsatte, skriver Chr. Bjørnskov på punditokraterne.dk
”Sygeplejerskerne har i adskillige år argumenteret for, at de bør have højere løn, og har endda taget en konflikt om spørgsmålet. Det er dog umuligt at sige, om de fortjener højere løn, for der eksisterer ikke et frit marked for dem. Det offentlige er den eneste arbejdsgiver, og lønnen reflekterer derfor ikke almindelige markedsvilkår.
I stedet har DSR i årevis satset på at skabe mangel på sygeplejersker. DSR forhandler kun løn for insiders, og ser stort på dens konsekvenser for outsiders. DSR har f.eks. været med til at fjerne sekretærer på de danske sygehuse, som før i tiden håndterede en masse papirarbejde og registrering. Den slags gør sygeplejersker og de har derfor langt mindre patienttid end de havde for blot 20 år siden. DSR har dermed skabt kunstigt større efterspørgsel efter sygeplejersker ved at fjerne en hjælpefunktion på sygehusene.
Mange sygeplejersker tjener nok til at betale topskat, men de første otte år er lønnen relativt lav. Lønstrukturen er nemlig lavet til at belønne de trofaste ved at give et stort lønhop efter otte års anciennitet. De unge sygeplejersker er ikke en del af DSRs insidergruppe, som man aktivt forhandler løn for.
DSR arbejder aktivt for at holde pensionerede sygeplejersker, der gerne ville komme tilbage på arbejdsmarkedet og arbejde på deltid, ude, fordi de ikke er med i den gruppe, DSR forhandler løn for. Logikken er meget klar, omend ekstremt kynisk: Sygeplejerskernes fagforening arbejder aktivt og målrettet på at holde udbuddet af sygeplejersker lavt og efterspørgslen høj.
Nok kommer der flere ældre og flere danskere med plejebehov, men en væsentlig del af problemet er skabt bevidst af fagforeningen”.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)