Solen varmer, og Danmark er på vej på ferie. Men for særligt én gruppe af mennesker kan det være en svær tid: Mennesker med psykisk sygdom eller sårbarhed. Mange oplever, at deres psykolog, psykiater, støtte-kontaktperson eller andre, der hjælper eller giver behandling, går på ferie. Så kan tiden blive lang og svær, for psykisk sygdom holder ikke fri. Men der er hjælp at hente i Psykiatrifondens rådgivning.
Ferietiden kan være ensbetydende med, at mennesker, der i forvejen slås med ensomhed, depression, angst eller andre psykiske vanskeligheder, har det ekstra svært, fordi alle andre er glade og holder fri, mens man selv står det samme svære sted, som man ikke kan holde fri fra.
Sådan er det udpræget i juletiden, oplever man i Psykiatrifondens rådgivning, men i sommertiden er det også noget andet, der er på spil i samtalerne:
”Det kan være rigtig svært og føles utrygt for mennesker med psykisk sygdom, når den behandler eller den støtte-kontaktperson, man kender, holder ferie. For nogle betyder det, at de skal gå hos en ”fremmed” i en periode, og for andre kan det betyde, at de først kan få behandling igen efter en lang sommerferie”, fortæller leder af Psykiatrifondens rådgivning Liza Johnson.
40 pct. flere samtaler end før corona
I Psykiatrifondens rådgivning ved man godt, at psykisk sygdom ikke holder ferie, og det gør rådgiverne heller ikke. Der er fortsat åbent hver dag i sommerperioden, både for telefon- og chatrådgivning. Og Liza Johnson fortæller, at den stigning i antallet af henvendelser, Psykiatrifonden oplevede i takt med corona-nedlukningen, fortsat holder ved.
”Vi ligger stadig 40 pct. over det antal henvendelser, vi normalt havde før corona. Vi har fået 40 nye rådgivere i samme periode, så vi er gået fra at være omkring 80 til nu godt 120. Og der er som sagt fortsat et stort og øget behov for de samtaler, vores rådgivning tilbyder”, fortæller hun.
Også for pårørende og fagpersoner
Psykiatrifondens rådgivning er professionel rådgivning – på frivillig basis. Alle rådgiverne har en relevant, faglig baggrund for at rådgive mennesker med psykisk sygdom eller vanskeligheder. Man kan både ringe, chatte og skrive til Psykiatrifondens anonyme rådgivning. Også som pårørende eller fagperson. Desuden har Psykiatrifonden rådgivningstilbud til særlige grupper. Telefonrådgivningen har åbent hver dag, året rundt. Gratis og anonymt.
Her finder du Psykiatrifondens rådgivning: https://psykiatrifonden.dk/hjaelp-raadgivning/raadgivning. Telefonnummeret er 39 25 25 25.
Fra den 1. juli til og med den 8. august er åbningstiderne for telefonrådgivning mandag til torsdag fra kl. 10 til 14 og igen fra kl. 18 til 22. Fredag til søndag er der åbent mellem kl. 10 og 14 hver dag.
Chatrådgivningen er åben mandag og onsdag fra kl. 18 til 22 og tirsdag, torsdag og lørdag fra kl. 12 til 16.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)