Naturlige ingredienser er også allergifremkaldende

Anprisninger som ”økologisk” og ”naturlige ingredienser” er at finde på hudpleje og kosmetik, og Astma-Allergi Danmark møder ofte forbrugere som har en forventning om, at de kan beskytte sig mod allergi ved at vælge naturlige produkter. Men ingredienser, der kommer fra naturen, er ikke mindre allergifremkaldende. Det sætter Astma-Allergi Danmark fokus på i kampagnen FRAGILE.

Mange hudpleje- og makeupprodukter markedsføres med anprisninger om, at de er økologiske, eller at de kun indeholder naturlige ingredienser. Det kan give indtryk af, at produkterne må være bedre, sundere eller måske mindre allergifremkaldende end produkter med syntetiske ingredienser. Men naturlige ingredienser er ikke nødvendigvis bedre for huden, sådan som man ellers som forbruger måske kan fristes til at tro, når man står og skal vælge shampoo, showergel eller hårvoks.

Astma-Allergi Danmarks rådgivere taler ofte med forbrugere, der vælger økologiske eller naturlige produkter, fordi de tror, at produkterne så også er allergivenlige. Det er derfor med gode intentioner, at mange forbrugere smører sig selv og ikke mindst deres børn ind i cremer, der indeholder naturlige parfumestoffer som fx kamille. Problemet er dog, at mange af de indholdsstoffer, som er allergifremkaldende, kommer fra naturen, og dermed har de gode intentioner fået den modsatte virkning.

Både naturlige og syntetiske ingredienser består af kemiske stoffer og sammensætninger. De naturlige ingredienser i kosmetik og hudpleje er oftest udvundet af planter i form af fx olier og ekstrakter, hvor syntetiske ingredienser skabes ved at blande isolerede kemiske stoffer i et laboratorium.

Men der er ikke er nogen sammenhæng mellem oprindelsen af et stof – altså om det er lavet i et laboratorium, eller om det er naturligt forekommende – og dets evne til at give allergi. Det fortæller Jeanne Duus Johansen, som er professor og overlæge samt leder af Videncenter for Allergi på Gentofte Hospital.

– Langt de fleste stoffer, som vi ved kan give hudallergi, kommer oprindeligt fra naturen. Det er ikke sådan, at man kan sikre sig mod hudallergi ved at bruge noget, der er naturligt, forklarer Jeanne Duus.

Vigtigt at slå fast: Naturligt betyder ikke allergivenligt

Produkter med naturlige ingredienser kan være lige så allergifremkaldende som andre produkter – og i en del tilfælde er der endda grund til at styre uden om produkter med naturlige indholdsstoffer, hvis man har hudallergi eller gerne vil forebygge hudallergi. Det er nemlig lettere for forbrugeren at vide, hvad der præcis er i produktet, når det er lavet af syntetisk fremstillede ingredienser.

– Vi oplever, at mange forbrugere tror, at de beskytter sig selv mod hudallergi ved at vælge naturlige produkter, og for deres skyld, er det vigtigt at punktere den myte, så færre mennesker udvikler hudallergi og eksem på huden. Vi ved fra vores medlemmer, at hudallergi påvirker arbejdsliv, fritid og livskvalitet, siger Anne Holm-Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Med naturlige ingredienser har producenten mindre kontrol over, hvilke stoffer der ender i det endelige produkt, fordi indholdsstofferne kan indeholde ”forureninger” fra andre stoffer. Med syntetisk fremstillede ingredienser er der en høj grad af kontrol, og man ved lige præcis, hvad det enkelte stof er skabt af, fordi det er blandet i et laboratorium.

Som forbruger er det på den måde nemmere at overskue, hvilke stoffer man bliver udsat for, når ingredienserne er syntetisk fremstillede frem for naturligt. Og det kan gøre det nemmere at styre uden om ingredienser, som man er allergisk overfor, eller som har særlig risiko for at være allergifremkaldende.

Økologi har ikke noget med hud at gøre

Ud over anprisningen om, at produkter indeholder naturlige ingredienser, møder man ofte også mærkatet ”økologisk” på hudplejeprodukter. Hvor betegnelsen ”naturlige ingredienser” handler om ingrediensers oprindelse, handler økologi om, hvorvidt de planter, som ingredienserne er udvundet fra, er dyrket økologisk. Ifølge Jeanne Duus Johansen er der dog ingen sammenhæng mellem, hvordan ingredienserne er dyrket og deres indvirkning på vores hud:

– Om ingredienserne er dyrket på den ene eller den anden måde, har meget lidt at gøre med de ting, der er på spil, når det gælder vores hud. Økologi handler jo om, hvordan man dyrker afgrøder, men det har ikke ret meget at gøre med sammensætningen af de cremer, shampoo og andre produkter, vi bruger til hverdag – og det har bestemt ikke noget med hudallergi at gøre, fortæller hun.

Astma-Allergi Danmark anbefaler

Overskueligheden og enkelheden ved produkter med syntetiske ingredienser kan gøre det nemmere for forbrugerne at styre uden om ingredienser, som de er allergiske overfor, eller som har særlig risiko for at være allergifremkaldende.

Hvis man allerede har fået hudallergi eller gerne vil forebygge at få det, er det en god idé at gå efter produkter mærket med allergimærkningen Den Blå Krans og Asthma Allergy Nordic. Så har Astma-Allergi Danmark nemlig gået alle ingredienser efter i sømmene – også de naturlige og økologiske.

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)