Nu starter Danmarks største citizen-science undersøgelse af havet

Hvad findes under overfladen langs de danske kyster? Hvilke arter lever der, og hvor kan man finde dem? Det skal forskere nu forsøge at blive klogere på, når Danmarks Naturfredningsforening og Aarhus Universitet med støtte fra VELUX-FONDEN søndag starter projekt HavBlitz.

Her vil frivillige indsamle vandprøver på forskellige lokaliteter langs Danmarks kyst – lige fra Hvide Sande i vest til Rønne i øst. Til at hjælpe med prøvetagningen deltager godt 200 frivillige, der har meldt sig gennem Danmarks Naturfredningsforening.

Forskerne kan ved hjælp af prøverne spore DNA fra fiskearter langs Danmarks kyster, og på den måde skabe et overblik over livet i havet.

– Ved at analysere DNA-prøverne kan vi få et ret godt billede af hvilke arter, der lever i økosystemerne langs de danske kyster. Det er en unik mulighed for at styrke vores viden om livet i havet, og vi er selvfølgelig rigtig glade for, at så mange har sagt ja til bruge en del af deres søndag i forskningens navn, siger Philip Francis Thomsen, der er lektor ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

Miljø-DNA er fremtidens naturforskning

Tidligere har det været en vanskelig proces at undersøge, hvilket liv der gemmer sig under havets overflade. Men med opdagelsen af miljø-DNA som registreringsværktøj er det muligt at se, hvilke fiskearter og andre organismer der gemmer sig i havet, ud fra blot en enkelt vandprøve. Samtidig betyder bidraget fra de mange frivillige, at der kan tages mange prøver på samme tid, så man reelt laver et nationalt bioblitz af biodiversiteten i havet.

-Jeg er ret stolt over det projekt, vi sætter i gang nu. For HavBlitz er Danmarks største citizen science projekt med miljø-DNA til havs, der nogensinde er lavet. Og HavBlitz viser, at ikke alene kan vi alle gøre en indsats for vores natur, men interessen for HavBlitz viser også, at overvældende mange danskere brænder for at gøre en forskel, siger Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.

Brug for bedre viden om havet

Og der er hårdt brug for mere viden om havet. Midt på ugen kom den første IPCC-rapport med dedikeret fokus på havene, og her var den dystre konklusion, at klimaforandringerne accelererer havets tilbagegang.

I takt med at havet varmes op skabes der øget iltmangel og havenes evne til at optage CO2 bliver ringere. Samtidig er økosystemerne mange steder i forvejen under stort pres fra overfiskeri og bundtrawling.

– Miljø-DNA er fremtiden inden for naturovervågning, og vi er glade for at kunne involvere vores medlemmer i et så betydningsfuldt projekt. Havmiljøet er under stort pres i øjeblikket og vi håber, at resultaterne fra projektet kan bidrage til en bedre beskyttelse af det i fremtiden, siger Maria Reumert Gjerding.

De første resultater af det store bioblitz af havet forventes at foreligge i starten af næste år.

Hvad er HavBlitz?

  • ‘HavBlitz’ er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og Aarhus Universitet, og er del af et større projekt kaldet KYST_SEKVENS, som er støttet af VELUX FONDEN.
  • Projektet forløber i perioden 2019-2020 og vil have involveret 400 af Danmarks Naturfredningsforenings 130.000 medlemmer ved projektets afslutning.
  • Foreningens medlemmer har siden maj kunne tilmelde sig som prøvetager på havblitz.dk.
  • De frivillige vil indsamle vandprøver på 100 forskellige punkter langs den danske kyst.
  • Prøverne bliver undersøgt for miljø-DNA af forskere på Aarhus Universitet og vil vise, hvilke fiskearter og andre organismer der findes i havet omkring Danmark.
  • Resultaterne vil blive offentligt tilgængelige på havblitz.dk.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)