Ny kattelovgivning skal nedbringe antallet af ejerløse katte

I 13 år er udviklingen i antallet af katte, der dumpes på gaden eller ved internater, gået den forkerte vej. Nu har Folketinget ændret i lovgivningen, og fra den 1. juli skal katteejere have mærket og registreret deres kat, hvis de ikke vil risikere at miste det juridiske ejerskab over den. Organisationen Inges Kattehjem glæder sig over lovændringen og kan allerede nu mærke en positiv effekt af de nye regler.

Ejerløse og vilde katte har i årevis været et stort problem og er så alvorligt, at der i nogle kommuner er tale om “kattekolonier”. Antallet af ejerløse, socialiserbare katte, der ender i bure på internaterne er steget med mere end 250 procent de seneste 13 år.

Det stigende dyrevelfærdsproblem fik i maj sidste år en koalition på i alt 21 foreninger og internater, heriblandt Inges Kattehjem og dyreværnsorganisationen Anima, til at overlevere godt 45.000 underskrifter for mærkning og registrering af katte til den forhenværende fødevareminister.

Og nu har Folketinget endelig vedtaget en ændring af den såkaldte “lov om mark- og vejfred”, som altså gør det nødvendigt, at katteejere får deres katte mærket og registreret.  Lovændringen vækker glæde i organisationen Inges Kattehjem:

“De danske internater har i årevis været presset helt i knæ på grund af det stigende antal af ejerløse katte i Danmark. Derfor er vi enormt glade for, at der nu kommer politisk handling på området, og vi håber, at den nye lovændring vil få endnu flere katteejere at mærke og registrere deres kat,” siger Jørgen S. Petersen, direktør hos Inges Kattehjem.

Internater mærker tidlig, positiv effekt

Selvom den nye lovændring først træder i kraft den 1. juli i år, så mærker internaterne rundt om i landet allerede effekter af kravet om mærkning og registrering:

“I løbet af den sidste måned er Google-søgninger, der finder frem til Dansk Katteregister, steget med hele 20 procent, og vi oplever, at mange ejere kimer telefonerne på vores internater ned, da de vil mærke deres kat eller sikre sig, at deres kat nu også er registreret,” afslutter Jørgen S. Petersen.

Ændringen af lov om mark- og vejfred medfører:

  • At fremlysningspligten for umærkede katte bortfalder. Det betyder at katten kan optages og/eller videreformidles uden at efterlyse ejeren. Hermed bliver det nødvendigt, at katteejere får deres kat mærket, hvis de ikke vil risikere at miste den.
  • At folk anspores til at tage mere ansvar, som på sigt vil løfte kattens status
  • At flere forhåbentlig kommer i kontakt med en dyrlæge og ved samme lejlighed får neutraliseret deres kat
  • At presset på internaterne vil blive lettet, fordi de hurtigere kan videreformidle umærkede katte og finde frem til ejerne af bortløbne mærkede katte.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)