Regeringens skatteudspil er en fin rose, som desværre indeholder en meget stor torn

CEPOS’ fungerende cheføkonom Jørgen Sloth har følgende kommentarer til regeringens nye skatteudspil

Jørgen Sloth Foto: Jakob Melgaard0

”SVM’s skatteudspil er en fin rose, som desværre indeholder en meget stor torn. Det er godt at arbejdende danskere får en skattelettelse, og glimrende at topskatten nedsættes. Men det er fuldstændig unødvendigt at indføre top-topskatten,” siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS.

”6,75 milliarder kroner i skattelettelser efter tilbageløb og adfærd er ikke peanuts, og jeg vil rose hver en krone i lettelse. Men det kunne have været langt større. Ud af det samlede råderum på ca. 70 milliarder kroner frem til 2030, svarer de 6,75 milliarder kroner i lettelse kun til 10 procent af råderummet. Så der er så rigeligt plads til større skattelettelser,” siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS.

”Samtidig har man valgt at bruge størstedelen af lettelsen på beskæftigelsesfradraget, som kommer alle arbejdende danskere til gavn. Det giver de arbejdende danskere mulighed for at råde over flere af deres egne lønkroner. Men hvis man vil lette skatterne der, hvor effekten på arbejdsudbuddet er størst, så skulle man have brugt en langt større del af provenuet på at hæve topskattegrænsen,” siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS.

”SVM-regeringen vil lave en skattereform, hvor uligheden ikke stiger så meget. Det betyder så også, at effekten på arbejdsudbuddet er begrænset til ca. 5.000. Højere topskattegrænse er fem gange så effektivt til at øge arbejdsudbuddet som øget beskæftigelsesfradrag. Hvis SVM mente det alvorligt med, at arbejdsudbud er den nye tids valuta, burde de i højere grad fokusere på lettelser i toppen,” siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS.

”Top-topskatten er desværre helt gak-gak. Den er en skadelig skat på nogle af de mest produktive danskere, der i forvejen betaler 18 gange så meget i skat som gennemsnittet. Den vil stort set ikke indbringe noget skatteprovenu. Og selv hvis man er meget optaget af ulighed, så er effekten minimal. Så det svarer faktisk til at skyde sig selv i foden uden at få noget for det,” siger Jørgen Sloth, fungerende cheføkonom i CEPOS.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)