Når Københavns Kommune tilpasser sin sprogpolitik til en ganske lille minoritet, så handler det om at nedbryde de eksisterende fælles normer, der repræsenterer langt hovedparten af den danske befolkning, og indføre kønsneutralt sprog for ikke at krænke de 0,6 pct. af befolkningen, som lever med et andet oplevet køn end det, de er født med, skriver debatredaktør Palle Weis i Jyllands-Posten.
”For ifølge kommunen kan det være ’fordomsfuldt’, ’diskriminerende’ eller ’nedladende’ at antyde, at et bestemt køn er normen. Så derfor ud med mor og far, for i stedet skal kommunens ansatte spørge borgerne, hvilke pronominer de foretrækker – han, hun, den, de, dem.
’Kommer du til at bruge et forkert pronomen, så sig undskyld – ligesom når du kommer til at bruge et forkert navn. Respekter, at den person, som sidder over for dig, er ekspert i, hvordan vedkommende føler og identificerer sig’, står det i kommunens sprogvejledning.
Minoriteter skal naturligvis beskyttes, men det gøres ikke ved at rette ind og ændre det fælles sprog af frygt for at krænke dem. Det nedbryder traditionelle normer og familier”.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)