Sådan opbygger du huden og undgår solskoldninger

Forårsglade danskere nyder lige nu solens stærke stråler, men ifølge hudekspert skal de passe på forbrændinger. Ud over den rigtige solcreme, skal du styrke melaninlaget i huden, da det modvirker rødme.

UV-indekset har nået de niveauer på danske breddegrader, hvor vi for alvor skal beskytte os mod solens farlige stråler midt på dagen. Ifølge Søren Sneholt, der er produktspecialist i kosmetikråvarer og ekspert i solcremer, er der blandt andet en fejl, som den gennemsnitlige dansker begår i starten af solsæsonen, og som resulterer i solskoldninger – både nu og til sommer.

 Vi har melanin i huden, og det er netop den, der sammen med solcreme er med til at modvirke forbrændinger. Men lidt som med et godt kondital kommer det ikke af sig selv. Et godt melaninlag kommer ved at få begrænset mængden af solstråler i starten af sæsonen for derefter senere at skrue op for soltiden uden at blive forbrændt. Ud over at undgå forbrændinger giver et højt indhold af melanin også bedre mulighed for at beholde den brune farve, der er så attraktiv. Et lille melaninindhold er nemlig hovedårsagen til, at du hurtigt mister farven, hvis du har været på solferie, forklarer Søren Sneholt, der pointerer, at du også kan styrke melaninlaget ved for eksempel at spise gulerødder eller bruge de populære selvbrunere.    

Solcreme kan være hormonforstyrrende

Ifølge Louise Mellisa Klinder fra Mellisa, der er en dansk solcremeproducent, er det også vigtigt for danskerne at have fokus på det produkt, som bliver smurt på huden for at undgå allergiske reaktioner og få den bedste solbeskyttelse.

– Solcreme er ikke bare solcreme, og forbrugerne er på mange måder usikre på de forskellige produkter. Det er vigtigt, at du kigger efter, at produktet beskytter mod både UVB- og UVA-stråler. Samtidig er det en fordel, at solcremens UVA-filter giver beskyttelse i hele UVA-spektret, siger hun.

Det er vigtigt at gå efter de såkaldt fotostabile filtre i solcremen, da de giver mindst risiko for at udvikle allergier og hormonforstyrrelser. De ustabile filtre kan give bivirkninger i form af allergiske reaktioner – præcis som solcremer med parfume og alkohol kan.

Økologiske og Svanemærkede solcremer kan være oplagte at gå efter, men der kan være langt mellem de økologiske produkter, der har fuld UVA-dækning. Til gengæld har økologiske produkter den fordel, at de ikke belaster naturen i samme grad som andre typer solcreme. Eksempelvis kan koralrev tage skade ved bestemte solfiltre i konventionelle solcremer.

Selvom melaninlag og solcreme er vigtige for at undgå solskoldninger, er det ifølge Louise Mellisa Klinder stadig vigtigt at overholde solrådene, der går ud på at beskytte huden med hat og tøj samt søge skygge – især midt på dagen. Solens UV-stråler er farlige for huden i forhold til for tidlig ældning af huden og celleforandringer, der i yderste instans kan give hudkræft. Samtidig er det nødvendigt at smøre meget store mængder solcreme på kroppen for at opnå den maksimale solbeskyttelse. Det kan være en god idé at smøre sig ind to gange for at være sikker på, at kroppen er dækket, og så er hyppige indsmøringer nødvendige.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)