Saml familien og vennerne om bålet

”Vildmarks-Jon” baner sammen med kokken Kresten Kronborg vejen for gode og smagfulde oplevelser ved bålet. Med ”Bålkogebogen” leverer de 45 familievenlige opskrifter, der viser, at bålmad er mere end snobrød og ristede skumfiduser.

I 2017 tonede Jon Lindberg frem på skærmene rundt omkring i de danske stuer, da han deltog i – og vandt – den første sæson af ”Alene i vildmarken.” Den rolige nordjyde viste, hvordan man klarer sig i naturen under ekstreme forhold. Siden han kom hjem fra vildmarken, har han sagt farvel til livet som mekaniker og goddag til livet som oplevelsesaktør for helt almindelige danskere, der gerne vil med ud i naturen.
Nu er Jon Lindberg klar med inspiration til det stigende antal danskere, der søger det simple liv og har fået øjnene op for bålets magi. I ”Bålkogebogen” giver han inspiration til velsmagende mad, der kan tilberedes over bål – hvad enten det er hjemme i baghaven eller ude i vildmarken.

Jeg vil til hver en tid selv foretrække at sidde rundt om bålet og spise sammen med vennerne, end ved spisebordet inde i stuen,” fortæller Jon Lindberg, der allerede i en tidlig alder blev opslugt af den magi, der findes ved bålet. ”Der er mere plads til bare at være, og man kommer hinanden ved på en anden måde ved bålet.”

Opskrifterne i bogen har til formål at skabe fælles oplevelser. Både når der skal sankes ingredienser i naturen, tændes op, tilberedes og spises. Men samtidig har det også været vigtigt for Jon Lindberg, at alle kan være med, så retterne kan også laves hjemme i baghaven med ingredienser fra supermarkedet.

Outdoor-kokken Kresten Kronborg fra Madsmedjen ved Slettestrand har været med til at udvikle opskrifterne, der spænder over alt fra den hurtige wok eller risotto til kølle på spyd og grillede krabbekløer. Og når det bliver tid til dessert ved bålet, så er der også masser af inspiration at hente til det.

Ved hver opskrift er det angivet, hvilken type bål, man skal anvende. ”For et bål er ikke bare et bål,” forklarer Jon Lindberg, ”nogle gange skal du bruge gløderne, andre gange skal der stå en gryde på kævlerne, mens det er flammer eller røg, der er brug for andre gang.” Bogen indledes derfor med at kapitel om de forskellige båltyper.

Derudover er der også tips og gode råd til, hvad der kan sankes i naturen, så retterne kan få et ekstra pift.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)