Skal voldelige venstreradikale foreninger forbydes? Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige uenige

1. maj var der igen voldelige optøjer i København. Skal de voldelige venstreradikale foreninger, der står bag voldelige arrangementer, forbydes?

1. maj bød endnu en gang på voldelige angreb på politiet. Der blev kastet flasker og nytårskrudt efter betjente, der måtte forsvare sig med knipler.

Det sker jævnligt, at venstreradikale foreninger under forskellige paroler – oftest flygtninge- eller udlændingepolitik – arrangerer demonstrationer som udmunder i forstyrrelse af den offentlige orden, hærværk og voldelige angreb på politiet.

Kan de voldelige venstreradikale foreninger forbydes?

Loyal to Familia

Indvandrerbanden Loyal to Familia, LTF, blev forbudt ved lov d. 4. september 2018. Det skete jævnfør Grundlovens paragraf 78.

Den paragraf giver mulighed for, at regeringen kan opløse foreninger ved lov, såfremt de “søger at nå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende”.

Bør regeringen undersøge, hvorvidt de venstreradikale foreninger kan lukkes på samme måde som LTF?

Dansk Folkeparti: Ja

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofoed Poulsen er vred over de venstreradikale grupperingers jævnlige hærgen og angreb på ordensmagten.

“Det er værd at lade Rigsadvokaten vurdere, om man kan lukke nogen af disse ekstremt voldelige autonome grupperinger, der altid søger konfrontationer med politiet og altid søger volden”, skriver Peter Kofoed Poulsen til 24NYT i en sms.

“Det er helt grotesk, som nogle venstreorienterede, voldsparate slyngler forstyrrer den offentlige orden og koster kassen for politiet og samfundet”, mener han.

Nye Borgerlige: Nej

Nye Borgerliges retsordfører Peter Seier Christensen tror ikke, at et forbud mod foreningerne vil hjælpe.

“Nye Borgerlige mener ikke, at det vil have en effekt at forbyde Antifa, selv hvis det skulle kunne lade sig gøre”, siger han til 24NYT med henvisning til foreningen Antifascistisk Aktion.

“Problemet forsvinder ikke af den grund. Vi mener til gengæld, at straffen for politisk motiveret vold og trusler skal hæves markant”, mener Peter Seier Christensen.

Regeringen afviser

Dansk Folkeparti forsøgte tilbage i 2016 at få regeringen i tale omkring et forbud imod de voldelige politiske foreninger.

Det skete i forbindelse med venstreradikale foreningers gentagne angreb på den islamkritiske forening Pegida, der senere ændrede navn til For Frihed.

“Vi [vil] gerne have undersøgt, hvilke af disse grupperinger som – med grundlovens ord – virker ved vold. Og når man så ser på deres opførsel, er det næste spørgsmål: Hvilke grupper kan så forbydes netop med henvisning til grundloven? Lidt forenklet sagt har Dansk Folkeparti fokuseret på ekstreme muslimske grupperinger, og venstrefløjen på ekstreme højreorienterede grupperinger, hvorimod de ekstreme grupperinger på venstrefløjen har formået at smyge sig uden om opmærksomheden”, sagde Dansk Folkepartis Martin Henriksen dengang ifølge Information.

Video: Foreningen For Frihed demonstrerer imod Antifa:

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)