Politisk set er det aftalt, at det er en betingelse for energiøprojekterne, at de skal være rentable, men politikerne har efterfølgende droppet betingelsen om rentabilitet. Der er allerede bevilget statsstøtte på 18 mia. kr. til energiøen på Bornholm, og nu overvejer de at give statsstøtte til energiøen i Nordsøen, skriver Børsen.
”Energiøen i Nordsøen er forsinket og tidligst færdig i 2036, dvs. 6 år senere end først aftalt tilbage i 2020. Og ifølge klimaminister Lars Aagaards oplysninger til Folketinget må man også forvente, at der bliver brug for en vis grad af statsstøtte til øen i Nordsøen, hvis projektet skal blive til noget.
Sidste år trak Lars Aagaard i håndbremsen, da det viste sig, at økonomien slet ikke hang sammen. Siden har han forhandlet med den belgiske regering om medfinansiering, men det bliver ikke til noget. I stedet satser han nu på at få Tyskland til at betale en del af regningen. Ministeren åbner samtidig for, at energiøen godt kan få statsstøtte.
”Hvis projektet er rentabelt, kommer der ikke til at være mangel på private investorer. Hvis det ikke kan drives uden statsstøtte, er det en indikator for, at der reelt ikke er god samfundsøkonomi, og så skal man ikke gennemføre projektet”, siger analysechef Otto Brøns-Petersen fra Cepos. Modsat Cepos mener Kristian Jensen, der er direktør i Green Power Denmark, at statsstøtte til projektet kan forsvares”.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)