Flere danske politikere siger, at den danske regering har bragt sig i en situation, hvor man er nødt til at præsentere den amerikanske ”indblanding” i grønlandske affærer som noget, man har ønsket længe, og at man derfor byder det velkommen.
”Vi glæder os over den amerikanske pakke, fordi vi selv har efterlyst et større amerikansk engagement i Grønland”, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til Berlingske.
”Man tror næsten, når man lytter til Udenrigsministeriet, at det hver eneste gang er en dansk idé, når USA udvider sit engagement i Grønland, og at man er USA dybt taknemmelig for det, de gør”, siger en politiker, der ønsker at være anonym.
Det Konservative Folkepartis Grønlandsordfører, Rasmus Jarlov, og DF’s medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn, Søren Espersen, har rejst kritik af den amerikanske ”indblanding”. Rasmus Jarlov mener ligefrem, at USA underminerer Danmark.
Ambassadør Carla Sands kunne passende minde de danske politikere om, at det illoyale og stærkt antiamerikanske Danmark altid har ført en dybt usolidarisk politik, der har undermineret USA.
Mens USA og NATO under Den Kolde Krig lå i et bittert våbenkapløb med sovjetblokken og garanterede danskernes sikkerhed, har Danmark ført en tilpasningspolitik over for Sovjetunionen og DDR, og samtidig en usolidarisk fodnotepolitik over for NATO.
Danmark lever fortsat ikke op til sin forpligtelse om at levere 2 pct. af BNP til NATO, modarbejder USA’s sanktioner mod Iran, nægter at støtte USA i landets opgør med Kina, stemmer mod USA’s ven, Israel, i FN – synderegisteret er langt.
Forleden har udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i et aktstykke til Folketingets Finansudvalg bedt om bemyndigelse til at foretage aktiekøb i INSTEX, som er et europæisk handelsinitiativ, der har til formål at omgå amerikanske sanktioner mod Iran. USA’s regering opfatter handelsinitiativet som en helt utilstedelig underminering af amerikansk udenrigspolitik.
Ambassadør Carla Sands kan tage den danske kritik og politikernes spilfægterier med knusende ro.
Småstaten Danmark skal kende sin plads i flokken, droppe sit udenrigspolitiske storhedsvanvid og acceptere, at landet ikke kan handle frit efter egne interesser i forhold til sin vigtigste allierede, USA.
André Rossmann
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)