Sommerhuskøbere bør tjekke forsikringen

Sommerhussalget har slået rekord under coronakrisen. Flere nybagte sommerhusejere planlægger at holde ferier hjemme hvert andet år og rejse udenlands i de mellemliggende år, mens huset lejes ud. Forsikringsselskab opfordrer nye sommerhusejere til at tjekke forsikringen.

Coronakrisen kan ændre på danskernes ferievaner. Sommerhussalget har i 2020 slået den ene rekord efter den anden. Samtidig satte udlejning af sommerhuse sidste år rekord med 19,5 mio. bookede overnatninger gennem danske feriehusudlejningsbureauer. Interessen for at leje overstiger langt antallet af huse til udlejning. Det får mange af de nybagte sommerhusejere til at tænke i kombineret brug af sommerhuset.

– Vi hører fra flere sommerhusejere, at de planlægger at holde ferie i sommerhuset hvert andet år, og leje huset ud de mellemliggende somre. Vores klare anbefaling er her, at man husker at tage højde for dette, når man vælger sommerhusforsikring, siger kommunikationschef hos forsikringsselskabet If, Birgitte Ringbæk.

I udgangspunktet dækker forsikringen også, når man lejer sit hus ud. Men hvis der forsvinder ting under udlejningen, skal man være opmærksom på, at det ikke betragtes som tyveri, fordi man selv har givet tilladelse til, at gæsterne opholder sig i huset. Det samme gælder, hvis der bliver øvet hærværk mod huset af lejer eller dennes gæster.

– Man bør sørge for at have en udlejer dækning til sommerhusforsikringen og en indboforsikring. Så er man dækket, hvis der sker skader på stedet eller hvis der skulle blive stjålet noget i udlejningsperioden, forklarer Birgitte Ringbæk.

Hun anbefaler også at tjekke, om lejeren selv har en indboforsikring. Alle indboforsikringer indeholder nemlig en ansvarsforsikring, og den kan komme i spil, hvis lejeren skulle ødelægge noget i dit hus.

En udlejer dækning hjælper desuden hvis lejer ikke betaler husleje, hvis lejeaftalen bliver brudt eller hvis huset ikke forlades, når lejeperioden er slut.

60.000 kroner skattefri i 2020
Et flertal i folketinget besluttede i juni, på grund af coronakrisen, at hæve det skattefri bundfradrag for sommerhusudlejning med ca. 18.000 kroner, således at husejere i år ikke skal betale skat af de første 60.000 kroner, der tjenes på udlejning gennem bureau. Lejer man ud privat er bundfradraget på 11.800 kroner.

Eksperter vurderer, at cirka halvdelen af de godt 200.000 danske sommerhuse vurderes at være egnet til udlejning. Kun omkring 40.000 bliver i dag lejet ud.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)