Svigt af københavnske borgere

Debatindlæg på 24NYT er alene udtryk for forfatterens holdning.

 

Katrine Hassenkam Zoref, Enhedslisten, der er udpeget af Borgerrepræsentationen til bestyrelsesposten i Dansk Jødisk Museum, valgte mandag den 27. januar 2025 at boykotte et arrangement afholdt af netop Dansk Jødisk Museum i markeringen af 80-året for befrielsen af Auschwitz-Birkenau, med den offentligt politiske motiverede begrundelse: at hun ikke ønskede at “deltage i et arrangement, som giver taletid til det officielle Israel ovenpå ruinerne af Gaza og de mange, mange palæstinensiske ofre for, hvad flere internationale organisationer har kaldt et folkemord”. 

Debatindlæg af Niels Peder Ravn (C), og Finn Rudaizky (DF). Begge medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation.

Hun ønskede ikke at høre den israelske Ambassadørs mindetale over 6 millioner ofre.

Da debatten efterfølgende kørte i medierne efter det kiksede afbud og skandaløse boykot, ønskede hverken Enhedslisten eller Katrine Hassenkam Zoref, at udtale sig. Deres strategi var tydelig: vi tier sagen ihjel.

Vi mener, at der er tale om grov tilsidesættelse af pligter. Vi mener også, at en sådan boykot ikke er forenelig med Københavns Kommunes interessevaretagelse, med et mandat fra Borgerrepræsentationen.

Men, nu er Katrine Hassenkam Zoref, alligevel kommet på banen. Det sker efter, at Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti har sat problemet til debat på Borgerrepræsentationens næste møde den 6/3.

Katrine Hassenkam er tilsyneladende blevet så forskrækket, at hun i et brev til Dansk Jødisk Museum, fortæller hvor onde vi er. Desuden henviser hun til økonomiforvaltningens notat til Finn Rudaizky, om at der i juridisk henseende ikke er noget at komme efter. Men sagen er bare den, at det ikke er juraen som er hovedvægten i den sag, vi nu rejser.

Nej, vi sætter fokus på kommunens bestyrelseshåndbog, hvori der redegøres for arbejdsopgaverne. Og det understreges der, at “en bestyrelse er en selvstændig juridisk enhed (en “juridisk person”), og bestyrelsen er først og fremmest sat i verden for at varetage denne selvstændige juridiske enheds interesser. Pligten hertil kan betegnes som den selskabsretlige loyalitetspligt og udelukker, at bestyrelsen og det enkelte bestyrelsesmedlem må varetage egne interesser (økonomiske, politiske eller lignende)”.

Derudover fremgår det af kommunens håndbog, at man, “som kommunalt udpeget bestyrelsesmedlem for Københavns Kommune kan man hverken varetage egne eller partiets interesser”.

Og det er jo lige det som Enhedslisten og Katrine Hassenkam Zoref har gjort. Enhedslistens hadefulde Israel-politik, er blevet misbrugt i en afholdelse af mindet om 6 millioner barbarisk nazi-myrdede værgeløse personer.

Var Katrine Hassenkam Zoref blot blevet væk fra Dansk Jødisk Museums markering af 80-året for befrielsen af Auschwitz-Birkenau, uden at føle behov for at udbasunere sin motivation for det på sine sociale medieplatforme, var der aldrig nogen, som havde bemærket det. For i givet fald havde hun ikke forbrudt sig imod retningslinjerne i bestyrelseshåndbogen.

Derfor er der stort behov for opdatering af bestyrelseshåndbogen, men der er også brug for, at vi spørger kommunens tilsynsmyndighed, om en vurdering af hele forløbet og det vi anser for en tilsidesættelse af pligter. Boykot af Auschwitz mindeaften er uforeneligt med et stort flertal af københavneres interesser. Derfor burde Enhedslisten allerede have skiftet Katrine Hassenkam ud af bestyrelsen. For det er bedre, at tabe ansigt end at tabe hovedet.

24NYT har brug for flere abonnenter til at støtte vores arbejde.

Vær med til at sikre avisens fremtid

29,-/uge

Mindstepris 749,-

Adgang til arkivet

Avisen på mail

Ingen reklamer

Adgang til alle artikler

Min. abonnementsperiode: 6 mdr. 749kr./6 md.

19,-/uge

Mindstepris 989,-

Adgang til arkivet

Avisen på mail

Ingen reklamer

Adgang til alle artikler

Min. abonnementsperiode: 1 år –  kun 989kr. pr. år

Spar 1560 kr.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)