USA og Guatemala har indgået en asylaftale, der giver det mellemamerikanske land status som “et sikkert tredjeland”. Den nye aftale betyder, at migranter, der rejser gennem Guatemala på vej nordpå, ikke længere kan søge asyl ved grænsen til USA. I stedet skal de søge asyl i Guatemala. Det skriver Børsen.
Målet er at begrænse antallet af migranter fra blandt andet Honduras og El Salvador, der søger asyl i USA. Honduranere og salvadoranere, der ønsker at rejse til USA, må først rejse gennem Guatemala og derfra nordpå til Mexico og videre til USA. USA og Guatemala har forhandlet om en asylaftale i flere måneder, og Trump har truet med at indføre told eller andre sanktioner mod Guatemala, hvis landet ikke gik med til en aftale.
Med en trussel om øget told på mexicanske varer hængende over hovedet er også Mexico begyndt at samarbejde med amerikanerne om at begrænse strømmen af migranter til USA. I begyndelsen af juni indgik USA og Mexico således en migrationsaftale, der sikrer, at Mexico vil tage imod flere migranter, der søger asyl i USA, mens de venter på deres sag. Størstedelen af de migranter, der krydser grænsen fra Mexico til USA, kommer fra Centralamerika. De mener, at de ikke kan blive i deres land af frygt for vold. Det er Trump uenig i.
24NYT: Grunden til, at muslimske flygtninge og migranter fra Mellemøsten og Afrika kommer til Danmark som asylsøgere, er, at de mener, at det økonomisk er bedre at komme til Danmark end at søge asyl i en række af de sikre lande, som de passerer undervejs. Hvis det kun var sikkerhed, det handlede om, er asylansøgerne allerede i sikkerhed, før de kommer til Danmark.
I Danmark er forsørgelsesniveau og andre muligheder for flygtninge imidlertid meget bedre end i bl.a. Tyrkiet, Grækenland og Italien. Når flygtninge fortsætter nordpå, ophører deres grundlag for at søge asyl. De bliver til økonomiske migranter. Penge spiller klart en rolle for, at de rejser et par tusinde kilometer ekstra for at søge asyl. Bagefter kan de hente familiemedlemmer betalt af staten, som det er sker i stor stil.
Ved at indgå aftaler med Mexico, Guatemala og andre latinamerikanske lande indskrænker Trump asylretten til den oprindelige ordlyd, som vi kender fra FN’s flygtningekonvention om forfølgelse på grund af ”race, religion, nationalitet, tilhørsforhold til en særlig social gruppe eller politiske anskuelser”. Det bør man også gøre i Danmark.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)