Et samarbejde mellem Center For Beskyttet Beskæftigelse i Vejle Kommune og Bilka Vejle betyder, at Bilka skal være træningsplads for udviklingshæmmede. Engagerede kolleger, faste rammer og reelt ansvar skal give de udviklingshæmmede mulighed for at vokse og udvikle sig
Når kunderne i Bilka Vejle afleverer pantflasker, bliver det fremover Dorthe, Alex og Karin, som tager imod. De sørger for, at de mere end 15.000 flasker, der kan komme ind hver dag, bliver sorteret og kommer i de rigtige kasser.
Dorthe, Alex og Karin er alle udviklingshæmmede, og sammen med 17 andre medarbejdere, der er udviklingshæmmede, psykisk sårbare eller på anden vis kognitivt udfordret, skal de bl.a. styre flaskerummet i Bilka Vejle.
Et nyt samarbejde mellem Vejle Komme og Bilka Vejle betyder nemlig, at gruppen med Dorthe, Alex og Karin fremover skal have deres daglige gang i blandt andet Bilkas flaskeafdeling – en mellemting mellem arbejdsplads og beskyttet beskæftigelse, hvor målet er at gøre det lettere for mennesker med kognitive vanskeligheder at blive ansat i et job med løntilskud.
Store forvetningerne
Forventningerne til samarbejdet er store, særligt fordi de udviklingshæmmede får nogle faste rammer og reelt ansvar – og ikke mindst fordi at det vil give de udviklingshæmmede endnu større glæde i hverdagen:
– Vi er slet ikke i tvivl om, at alle bliver glade for det. Vi har en stærk gruppe af mennesker, som selvfølgelig kræver lidt mere hensyn end ellers, men som har enorm mod på tilværelsen og gerne vil bidrage. Rammerne i Bilka Vejle er ideelle, og alle glæder sig til at komme i gang, fortæller Marianne Maasbøl, som er centerleder for Center For Beskyttet Beskæftigelse i Vejle Kommune.
I det daglige vil gruppen være tilknyttet en pædagog fra Vejle Kommune samt alle de nye kolleger i Bilka Vejle. Varehuschef i Bilka Vejle, Tonny Drachmann, ser også frem til det nye samarbejde, og han er helt sikker på, at det bliver en succes.
– Vi glæder os meget til samarbejdet. Ikke kun har vi mulighed for at bidrage og medvirke til, at vores nye kolleger får nogle gode rammer, der vil give dem en masse i deres hverdag og forhåbentlig hjælpe dem videre. Vi er samtidig også overbeviste om, at vores nye kolleger kommer til at bidrage til Bilka Vejle i sin helhed som gode kolleger, som helt sikkert har en masse at byde på, fortæller Tonny Drachmann.
Lang læring fra tilsvarende forløb
Selvom samarbejdet i Vejle er nyt, er det ikke det første af sin art. I Bilka Esbjerg har man i mere end 10 år haft et tilsvarende samarbejde, hvilket har været en entydig succes. Gode erfaringer og den løbende læring fra Esbjerg vil også blive benyttet til at skabe de bedste forudsætninger i Vejle.
– Vi har rigtig gode erfaringer fra Bilka i Esbjerg, hvor det har været en succes fra den allerførste dag. Det giver mening, og vi kan helt konkret se, at flere af de udviklingshæmmede, som har været i forløb i Esbjerg, er overgået til skånejobs eller fleksjobs, som er et stort ønske for mange af dem. Og når man hører, hvor glade alle er for modellen og samarbejdet der, gør det kun, at vi glæder os endnu mere til at begynde, uddyber Tonny Drachmann.
I Bilka Vejle vil projektet køre som en del af varehusets stærke mangfoldighedsarbejde, som går på tværs af hele varehuset. Og i det hele taget er det et område, som Bilka Vejle har fokus på og er dygtige til.
I 2017 vandt varehuset således Sallings Mangfoldighedspris, ligesom Bilka Vejle var nomineret som årets rummelige virksomhed i Vejle Kommune.
– – – – – – – –
Fakta
Samarbejdet mellem Vejle Kommune og Bilka Vejle betyder, at Bilkas flaskeafdeling skal tjene som træningsplads for udviklingshæmmede, der gerne vil i arbejde.
I alt skal 20 udviklingshæmmede være en del af projektet.
Projektet indledes i uge 2 i 2018, hvor de nye Bilka-medarbejdere skal oplæres i arbejdsgange og rutiner.
Arbejdstiden vil være mandag-torsdag kl. 08-15.30 og fredag 8-14.30.
Samarbejdet er gældende for et år ad gangen og evalueres herefter ved årets udgang.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)