Ukendt spionlegende trodsede tyskerne: Hør hendes historie

Jutta Graae, blandt andet kendt som Storfyrstinden, var et samlingspunkt for modstandsbevægelsen, men hendes historie har hidtil stået i skyggen af modstandsmændenes fortællinger. Det råder vi bod på til næste Fad & Foredrag d. 15.12.2022 på Krigsmuseet med forsker og forfatter Trine Engholm Michelsen.

Jutta Graae, også kendt som Storfyrstinden, er en af besættelsestidens ukronede dronninger. Som efterretningsspecialist var hun bindeleddet for spioner og modstandsfolk i flere forskellige lande.

Hun sørgede for, at hemmelige mikrofilm, stjålne dokumenter og vitale oplysninger kom frem – hurtigt og diskret.

Hun var med, da de først spadestik til modstandsbevægelsens frihedsråd blev gravet. Og hun kom til England, da de havde brug for hendes ekspertise i Special Operations Executive.

Men hendes historie er gået under radaren. Indtil nu.

Længe ventet historie

Til næste Fad & Foredrag på Krigsmuseet vil Trine Engholm Michelsen, der er forsker ved Forsvarsakademiet og forfatter til bogen Storfyrstinden, holde foredrag om den for mange danskere ukendte Storfyrstinde.

Hendes historie har været druknet i de mange fortællinger om modstandsmændene.

Trine Engholm Michelsen vil fortælle, hvordan det lykkedes en kvinde at gøre sig gældende i det traditionelle, maskuline, militære spionagemiljø. Vi skal også høre om, hvordan det var at skrive en bog om et menneske, der levede hele livet med store hemmeligheder, og hvis tavshed og beskedenhed blandt andet havde at gøre med, at hun var kvinde.

Diskret sparekasseassistent

Egentlig var Jutta sparekasseassistent i en bank ved Gråbrødre Torv i København. Men hun havde også nære venner i den engelske sabotageorganisation. Det ledte hende ud på en helt særlig rejse som en af de første modstandskvinder i Danmark.

Allerede i oktober 1939 tilbød hun igennem sin bank briterne at modtage og hjælpe allierede agenter med at sabotere forsyninger af jernmalm fra Sverige ned til Hitlers våbenfabrikker og med at sprede engelsk propaganda i Skandinavien.

Jutta udnyttede til fulde sin stilling som sparekasseassistent. De, der skulle levere oplysninger eller penge, kunne nemt ligne enhver anden bankkunde. Juttas underspillede og diskrete væsen gjorde, at ingen anede uråd om hendes hemmelige virksomhed.

Information
Tid: Torsdag den 15. december 2022 kl. 17.00 – 19.00.
Sted: Krigsmuseet. Tøjhusgade 3, 1220 Kbh. K.
Pris: 150 kr.

Billetten inkluderer en kold fadøl for gæster over 18 år, til gæster under 18 år inkluderer billetten en vand.

Billetten giver også gratis adgang til Krigsmuseets øvrige udstillinger fra kl. 16 samme dag.

Læs mere: https://natmus.dk/aktivitet/fad-foredrag-jutta-graae-storfyrstinden/

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)