Mange børn tror, at det er svært at have en ven med handicap – og børn med handicap står derfor ofte udenfor fællesskaberne, det viser en række undersøgelser. Det vil Det Centrale Handicapråd ændre på med ny kampagne henvendt til børn i grundskolen og deres lærere og forældre.
Carla og Liva bager pandekager sammen, de går ture med Carlas hund og en gang i mellem sidder de helt stille og kigger på deres telefoner, mens Carla lige får vejret. For Carla er det vigtigt at have en ven, der forstår, at hun nogle gange har brug for en pause på grund af sin autisme. Trods handicappet har Carla og Liva et helt almindeligt venskab, hvor de passer på hinanden og har det sjovt.
De to 12-årige piger medvirker i en ny kampagne fra Det Centrale Handicapråd, der lanceres i dag den 22. november. Kampagnen indeholder tre videoer, der viser venskaber som Carla og Livas, samt undervisningsmateriale, der sendes ud til alle landets folkeskoler.
Kampagnen har til formål at nedbryde de fordomme og myter, der kan være med til at forårsage berøringsangst over for mennesker med handicap. Det er er afgørende for, at den næste generation af voksne bliver medskabere af et endnu mere inkluderende Danmark. Det Centrale Handicapråds formand Liselotte Hyveled uddyber:
“Det er er afgørende for, at den næste generation af voksne bliver medskabere af et endnu mere inkluderende Danmark “ siger Liselotte Hyveled, formand for Det Centrale Handicapråd og uddyber.
”At nedbryde fordomme om mennesker med handicap er Det Centrale Handicapråds fornemmeste opgave. Derfor håber jeg, at vi med kampagnen kan rykke og flytte holdninger blandt børn og unge. Børnene er fremtidens ledere, og kan vi forhindre fordomme hos den nye generation er vi et skridt videre på vejen mod et mere inkluderede samfund.”
Kampagnen er en udbygning af Min Ven Med Handicap, som kørte for første gang i 2019. Videoerne og undervisningsmaterialet kan ses her: https://dch.dk/kampagnen-min-ven-med-handicap
Yderligere baggrund om kampagnen:
– Mennesker med handicap er i højere grad ensomme end mennesker uden handicap, og det er især mennesker med (større) psykisk handicap, der er ensomme. (VIVE, 2021)
– Kun 4 ud af 10 forældre til et barn med handicap oplever, at deres barn er med i sociale fællesskaber i skolen (Danske Handicaporganisationer, 2019)
– Cirka 40 procent af elever er ’helt enige’ eller ’overvejende enige’ i at det er svært at være venner med en, der har et handicap.
– De fleste af eleverne i undersøgelse mener dog, at der skal gøres mere for at børn med og uden handicap kan lære hinanden at kende. (Socialstyrelsen, 2011)
– Det Centrale Handicapråd er den eneste offentlige instans i Danmark, som aktivt arbejder med holdning og at nedbryde fordomme om mennesker med handicap.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)