DMI varsler lunere temperaturer, og døgntemperaturen runder snart syv grader. Det betyder, at det er tid til at skifte fra vinterdæk til sommerdæk.
Danskerne er generelt blevet bedre til at skifte dæk efter årstiden, men enkelte vælger fortsat at beholde vinterdækkene på hele året. Det kan få konsekvenser for både sikkerhed og økonomi.
Ifølge Rådet for Større Dæksikkerheds årlige dæktælling kørte cirka hver sjette i juni 2021 på vinterdæk, mens det i 2018 var cirka hver femte[1]. Så vi er blevet bedre til at skifte til sæsonrigtige dæk.
– Vi ser fortsat ulykker på vejene, som skyldes de forkerte dæk. Det har konsekvenser for både økonomi og specielt sikkerheden at køre på vinterdæk om sommeren og omvendt. De rette dæk til den specifikke sæson sikrer det bedste vejgreb, forklarer Jeppe Damgaard, teknisk chef hos SOS Dansk Autohjælp.
Få større sikkerhed og spar penge
Skiftet mellem dæk kan være besværligt og virke unødvendigt, men det er vigtigt, forklarer Jeppe Damgaard:
– Vinterdæk er lavet af et blødere materiale, der om vinteren hjælper med et godt vejgreb på sne- og isglatte veje. Men om sommeren bliver dækkene for bløde, og det svækker vejgrebet. Det kan faktisk medvirke til, at bremselængden øges med op til otte procent.
Varmens virkning på vinterdækkene har også betydning for økonomien. Når man bruger dækkene sæsonmæssigt korrekt, holder dækkene længere.
Undersøgelser viser derudover, at vinterdæk har op til 15 procent højere rullemodstand, hvilket kræver mere brændstof, og man risikerer derfor om sommeren at spilde penge på brændstof til dæk med en lavere sikkerhed. Særligt med de aktuelt høje benzinpriser, kan det have en stor betydning for pengepungen.
Det skal du være opmærksom på, når du skifter til sommerdæk:
- Tjek dækmønster: Den lovmæssige grænse i Danmark for dybden på dækmønster er minimum 1,6 mm. Vi anbefaler dog minimum 3 mm dækmønster.
- Tjek dæktryk: De fleste biler/dæk kører med et dæktryk på 2,5 – 3 bar, har du lavprofildæk kan det være over 3 bar. For lavt dæktryk giver dårligere vejgreb og højere brændstofforbrug. Du finder som regel din bils anbefalede dæktryk i instruktionsbogen, i tankdækslet eller ved dørfalsen.
- Husk at efterspænde hjulene: Det er ikke unormalt, at sommerdæk sidder på alufælge og vinterdæk på normale fælge. Vær opmærksom på at benytte bolte, der passer korrekt til fælgene. Når man har skiftet til sommerdæk, er en vigtig huskeregel at efterspænde hjulene efter 100-200 kilometers kørsel – uanset om man selv har skiftet dækkene, eller om man har fået det gjort på et værksted.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)