10 gode råd: Sådan griller du hjertesundt

Kalenderen siger sommer, og det betyder, at der rundt om i Danmark breder sig en umiskendelig duft af grill fra altaner, haver og parker. Du får her diætist Inger Larsens råd til hjertesund grillmad.

Vi danskere elsker nemlig at grille, og for rigtig mange betyder det, at udelivet for alvor går i gang. Vi samler venner og familie, nyder de lyse og lune sommeraftener, mens vi griller masser af mad og drikker et ekstra glas kølig vin eller en kold øl.

Hvad med hjertesundheden og grillmad? Sådan spørger flere danskere Inger Larsen, der er diætist og rådgiver på Hjertelinjen (telefon 70 25 00 00).

– Hvis vi spiser hjertesundt og varieret til hverdag, kan man sagtens nyde grillmad indimellem. Vi skal blot huske, at grillen ikke behøver at være dækket af hvidløgsbrød med smør, fede kød udskæringer og pølser, forklarer Inger Larsen.

– Maden kan sagtens være hjertesund og velsmagende, selv om vi griller den, og vi behøver ikke at slutte et måltid af med en pølse, fordi vi griller og spiser udenfor.

10 gode råd til hjertesund grillmad

Du får her Inger Larsens gode råd til, hvordan du og dine spiser mere hjertesund grillmad.

  1. Server gerne et fad med snack grønt og evt. lidt nødder og mandler, mens vi venter på at maden bliver tilberedt på grillen.
  2. Lad grønsager i alle farver fylde på grillen eller lav farverige salater. Grønsagerne kan marineres, pensles i lidt olie eller pakkes ind i folie og lægges direkte på grillen.
  3. De nye kartofler, som er meget smagfulde i løbet af sommeren kan spises kogte med et drys frisk persille eller evt. pakkes ind i fole med friske krydderurter og steges med grønsagerne. Det er en mere hjertesunde måde, at spise kartofler på, end den traditionelle kartoffelsalat.
  4. Vælg det sunde fuldkornsbrød, som evt. kan pensles med lidt olie hvori der er blandet hvidløg og andre friske krydderurter.
  5. Vælg fisk og skaldyr. Fisk og skaldyr er rigtig sundt for hjertet og passer rigtig godt når vi vil servere et let sommermåltid. Vælg gerne både fede og magre fisk som alle kan grilles.
  6. Skift det fede kød og pølserne ud med magre kødudskæringer og fjerkræ – og frås med krydderier og friske krydderurter.
  7. Pølser kan indeholde op til tre gange flere kalorier end fx tilsvarende mængde mager mørbrad.
  8. Når vi griller kan vi nemt komme til, at sidde og småspise i mange timer. For at vælge hjertesundheden til, kan du med fordel vælge at spise én portion – nyd maden og samværet med venner og familie i stedet for flere portioner mad.
  9. Til desserten kan du servere frisk frugt eller bær eller også vælge, at grille frugt i stedet for at servere is, kage og andre kalorierige desserter. Grill frugten evt. på et træspyd og server det evt. med frisk mynte, lidt revet mørk chokolade eller en lille smule akaciehonning.
  10. Vær opmærksom på hvor meget alkohol og søde drikke der drikkes og vælg evt. at serverer alkohol og søde drikke i små glas og stil koldt vand med citron, lime eller friske krydderurter på bordet.

Inger Larsens sidste opfordring lyder:

– Nyd solen. Den giver gode D-vitaminer og få bevægelsen ind, også når vi samles og hygger os sammen. Det kan være sjove spil i haven, rundbold med børnene og hyggelige gåture ved stranden og i skoven. Det giver også masser af hjertesundhed, siger Inger Larsen og ønsker alle en god sommer.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)