40 pct. af aktiviteten i sundhedsvæsenet er spild

Sådan lyder blot nogle af de opsigtsvækkende budskaber i ”Snart er vi alle patienter – Overdiagnostik i medicinske og sundhedsfaglige perspektiver”, som er skrevet af speciallæge i almen medicin og professor ved Københavns Universitet John Brandt Brodersen og antropolog Alexandra Brandt Ryborg Jønsson.

”De beskriver, at det danske sundhedsvæsen er blevet ramt af en ’tsunami af overdiagnostik’, der gør, at alt for mange får diagnoser og behandlinger, som de i virkeligheden slet ikke har brug for. Det skyldes, at læger har en ’diagnosetrang’, hvor man hellere vil stille en diagnose for meget end én for lidt.

Og det er et ’kæmpeproblem’, lyder det fra forfatterne – både for samfundet og for den enkelte patient. ’Vi er ved at gøre millioner af mennesker til patienter unødvendigt. Det er til skade for de mennesker, der får en diagnose, de aldrig skulle have haft. De bliver overbehandlet, og det er også spild af ressourcer. Det er en forfærdelig situation, vi er havnet i, hvor vi måske kunne reducere omkring 40 procent af den aktivitet, vi har i sundhedsvæsenet uden at skade nogen, men gavne og spare en masse’, siger John Brandt Brodersen til Berlingske”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)