Danskerne til grin: Anders Samuelsen lavede handelsaftale med Iran, samtidigt med at han lovede sanktioner for terrorangreb

Udadtil signalerede udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) planer om hårde sanktioner over for Iran efter terrorforsøget på herboende flygtninge. Men bag kuliserne blev der lavet handelsaftale med Iran.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) var hård i retoriken, da han skulle fordømme Irans forsøg på at henrette herboende flygtninge. Det statslige terrorforsøg skabte stort kaos i Danmark, da politiet d. 28. september lukkede grænser, broer og offentlig trafik for at kunne fange en dødspatrule udsendt af det iranske præstestyre.

Terroristerne skulle angiveligt være ankommet via Danmarks åbne grænser imod Sverige.

“Jeg har en forhåbning om, at sanktionerne bliver markante og tydelige. Iranerne burde vælge et andet spor. Men der er de ikke på nuværende tidspunkt. Derfor skal vi blive ved med at lægge pres på,” sagde Anders Samuelsen i december.

Udover terrorforsøget i Danmark har Iran forsøgt at bombe flygtninge i Frankrig. Og det religiøse styre har henrettet to regimekritikere i Holland.

Handelsaftale, ikke sanktioner

Nu viser det sig, at EUs medlemslande samtidigt med den udadtil hårde retorik har arbejdet intenst på en handelsaftale med Iran.

I stedet for sanktioner som straf for angreb på Europa, vil EU sikre samhandel med terrorstyret trods USAs omfattende sanktioner.

Som det er nu, vil lande der handler med Iran nemlig også blive ramt af USAs sanktioner. Formålet er at isolere Iran så meget som muligt fra verdenshandlen indtil det ophører med sin globale statsterror.

LÆS OGSÅ:  Palæstinenser dræber tre jøder, far, søn og datter - mens de holder Sabbat

Køber fossile brændstoffer af islamister

Iran har et af verdens største største reserver af olie og naturgas. Næsten al landets økonomi er afhængigt af salg af olie og gas.

Imens EU og Anders Samuelsen tordnede imod Irans præstestyre, har medlemslandene – herunder Danmark – udfærdiget det såkaldte Instex – Instrument for Support of Trade Exchanges.

Instex er en juridisk og financiel konstruktion der skal sikre, at EU fortsat kan handle med Iran uden at blive ramt af USAs sanktioner.

Terror får ikke konsekvenser

Instex er udviklet i samarbejde mellem bl.a. EU-landenes udenrigsministre, herunder altså Anders Samuelsen (LA).

“Instex er designet og styret af Storbritannien, Frankrig og Tyskland, men får hele EUs godkendelse på torsdag. Yderligere detaljer vil blive fremlagt ved et møde mellem de europæiske udenrigsminister og forsvarsminister i Bucharest,” skrev The Guardian forleden.

Iranske flygtninge i Europa skal altså ikke regne med megen hjælp, når det gælder om at presse Iran til at stoppe forfølgelsen af flygtede regimekritikere. Hvis blot man har penge eller olie nok, kan man slippe afsted med at begå terror imod europæiske lande.

Så langt rækker EUs – og den danske udenrigsministers – moral.

Iranerne fejrede 1. februar præstestyrets 40 års jubilæum. Det skete med slogans om at udslette to af Danmarks nærmeste allierede udenfor EU – Israel og USA.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)