Kommunalforskeren Roger Buch er flere gange blevet kontaktet af embedsfolk fra Københavns Kommune, når han har udtalt sig kritisk om blandt andet socialdemokratiske borgmestre og deres politik og beslutninger. Det siger han til Berlingske.
”Jeg bliver kontaktet af embedsmænd, som på overfladen er pæne og høflige og bestemt ikke direkte truende”, siger Roger Buch. ”Men der er et underforstået budskab: Man skal lige tænke sig om næste gang, man udtaler sig”.
Ordene falder efter, at det er kommet frem, at topfolk i Socialdemokratiets stabsapparat har forsøgt at presse eksperter til ikke at udtale sig kritisk og anlægge en anden faglig vurdering.
”Det er ikke kun noget, eksperter oplever. Det er en generel tendens i det offentlige, hvor medarbejdere i stigende grad ikke tør italesætte problemer eller tale med medierne. I Københavns Kommune ikke er usædvanligt, at f.eks. en skoleleder bliver kontaktet af kommunens presseafdeling med beskeden om, at en journalist undersøger skoleområdet og måske ringer, og at det i så fald vil være en god idé at overveje det nøje, inden den pågældende skoleleder udtaler sig”, siger Roger Buch.
24NYT: I Grundloven står det, at offentligt ansatte har ret til at udtale sig om generelle forhold på arbejdspladsen. Men en ting er Grundloven og en anden det virkelige liv.
Den højt besungne danske ytringsfrihed en myte. Både på offentlige og private arbejdspladser i Danmark udfolder der sig en grov og intimiderende tavshedskultur, der undertrykker alle former for kritik. Det kan du læse mere om her.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)