Politikerne pønser på en ny skat på de ældre

Moderaterne har på det seneste startet en debat om, hvordan fremtidens ældrepleje skal indrettes. De lægger op til en ældrepleje baseret på privat opsparing frem for skattefinansieret velfærd, skriver Bjarne Hastrup, Ældre Sagen, og Lars Andersen, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, i Jyllands-Posten.

”Moderaternes forslag om en ældrepleje, der til dels er baseret på private opsparinger, vil betyde, at de, der i dag er på arbejdsmarkedet, både skal betale skat til den pleje, vi giver til de ældre i dag, men samtidig bliver bedt om selv at betale for deres egen ældrepleje, når det bliver deres tur.

Forslaget vil betyde en stor ulighed i mulighederne for pleje blandt ældre i fremtiden. Det vil nemlig i højere grad være personer, der har haft høje indkomster, som opnår en høj velfærdsopsparing og dermed får råd til en ordentlig pleje. En indkomstgruppe, der typisk har et mindre plejebehov end lavindkomstgrupperne.

En frivillig opsparingsmodel vil kraftigt svække tilskyndelsen til at spare op. For hvem vil spare op til selvbetalt velfærd, hvis konsekvensen blot er, at man mister retten til offentligt betalte velfærdsydelser? Cepos har også for nylig foreslået en tredje mulighed om at gøre plejeopsparingen obligatorisk. Forslaget er overraskende, for tvungen opsparing til velfærd er i realiteten bare en ekstra indkomstskat”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)