America First så det batter

De amerikanske medier og Donald Trumps politiske modstandere har kritiseret præsidenten på grund af hans støtte til Saudi-Arabien oven på mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Præsident kunne have tilsluttet sig kritikken af den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman (MBS) og endda destabilisere det saudiske regime og vælte kronprinsen.

I stedet har Trump valgt at positionere sig som kronprinsens bedste ven. MBS’ øgede afhængighed af Trump betyder, at præsidenten nu har bedre muligheder for at lægge et større pres på Saudi-Arabien for at gennemføre sin politik.

Trump har allerede sat gang i fredsforhandlingerne i Yemen og fået kronprinsen til at begrænse olieproduktionen for at holde olieprisen nede. Præsidenten har desuden besluttet ikke at annullere aftalen om saudiarabisk indkøb af amerikanske våben for 14,5 mia. dollar.

Men vigtigst er det, at Trump muligvis kan få kronprinsens opbakning til en palæstinensisk-israelsk fred på betingelser, der både gavner USA og Israel.

Det er således helt klart i USA egeninteresse at stå sammen med Saudi-Arabien. Det er realpolitik, så det batter, helt i pagt med ”America First”-doktrinen. Læs mere her.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)