Atomkraft er på fremmarch igen

Verdens atomkraftnationer er gået i gang med en udvidelse af den omdiskuterede energiform, som de færreste nok havde set komme for bare få år siden, skriver Børsen.

”Nye værker er der også langt flere på vej af globalt, end der var for bare to år siden. Sverige har for nylig annonceret opførslen af et nyt atomkraftværk, mens nedrivningen af Barsebäckværket stadig er i gang frem mod 2028. Storbritannien, Slovakiet, Finland og Frankrig har også reaktorer på tegnebrættet, og uden for Europa har blandt andre Kina, USA, Indien og Korea store udvidelsesplaner for energien.

I løbet af 2022 blev atomkraft som energiform optaget i EU’s opslagsværk over grønne investeringer, taksonomien, og kort derefter har internationale aktører som f.eks. analysehuset Morningstar, kapitalforvalteren Janus Henderson og storbanken Morgan Stanley udgivet guides til at investere i atomkraft.

Ifølge det Internationale Energiagentur, IEA, står atomkraft for ca. 10 pct. af global energiproduktion, mens f.eks. Frankrig normalt får ca. 70 pct. af sin energiproduktion fra atomkraft. 91. pct. af den samlede atomkraft globalt kommer fra 15 lande., hvor de største er USA, Kina, Frankrig, Japan og Rusland”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)