Regeringen har sammen med støttepartierne besluttet at suspendere patientrettighederne, der omfatter en 30-dages udrednings- og behandlingsgaranti. Dette er sket uden faglig rådgivning og kan kun forklares med, at hensynet til systemet spiller en større rolle end hensynet til borgerne, skriver Ole P. Kristensen i Berlingske.
”Det er forkert og unødvendigt at suspendere patientrettighederne. Det kan undre, at 500-600 coronapatienter kan udgøre en så stor belastning for et sundhedsvæsen med flere end 100.000 heltidsansatte og et årligt budget, der nærmer sig 200 milliarder kroner, at det kræver drastiske foranstaltninger. Der er simpelthen noget galt med ledelse og organisation, når man ikke i så stort et væsen uden ståhej er i stand til at tilpasse sig den nye udfordring.
Man skal huske på, at garantien om udredning og behandling inden for 30 dage ikke er en garanti for at blive udredt eller behandlet inden for 30 dage. Det er kun en garanti for, at hvis man ikke er blevet behandlet eller udredt i det offentlige system, har man med offentlig finansiering ret til at søge andre leverandører af den udeblevne ydelse”.
24NYT: Privathospitalerne har tidligere vist evne til fleksibilitet og fremskaffelse af ekstra kapacitet, også når de offentlige sygehuse ikke magter opgaven. Men af ideologiske årsager forhindrer regionerne en udvikling, hvor de får konkurrence. Og eftersom regionerne har monopol på viden om, hvordan sundhedsvæsenet fungerer, er der ingen, der kan modsige dem, når de påstår, at tingene ikke kan gøres anderledes, at ressourcerne ikke kan udnyttes bedre, og at ydelserne ikke kan innoveres, men at der tværtimod er brug for flere penge og ansatte. Regionerne har med andre ord bildt vælgerne og politikerne ind, at Danmark er det eneste land i verden, hvor sygehusvæsenet ikke kan effektiviseres. Læs mere om den dybe krise i det danske sundhedsvæsen her.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)