Børn bekymrer sig for familien i juledagene

De frivillige rådgivere på BørneTelefonen har travlt i juledagene. Sidste år rådgav de børn og unge hele 930 gange, og her var det blandt andet bekymringer for familien, der fyldte. Det viser en opgørelse fra Børns Vilkår.

”Det er mig, der står for mange ting i hjemmet, og jeg er meget alene med min lillebror. Vi er også alene hjemme juleaften. Jeg kan ikke rigtig overskue livet længere.”.

Opkaldet til BørneTelefonen kommer fra 10-årige Liva, og hun er langt fra den eneste, der savner en voksen af tale med i juledagene.

Mens det meste af Danmark er lukket ned for julen, sidder rådgiverne på BørneTelefonen klar i juledagene og juleaften til at lytte til børnene. 930 gange fik børn rådgivning i juledagene 2017, og mange af samtalerne var med børn, der havde brug for at tale med en voksen om bekymringer i familien som skænderier, sorg og skilsmisse. Det viser en opgørelse fra Børns Vilkår.

”For mange børn og unge forstærkes følelsen af ensomhed og afmagt, når juledagene af forskellige årsager ikke lever op til forventningerne om en hyggelig stund med familien. Mange børn savner ganske enkelt nogle voksne at tale med, og derfor sidder vores rådgivere klar til at lytte og støtte i juledagene,” siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

I 2017 talte rådgiverne også med børn og unge med spiseforstyrrelser om deres problemer med det store fokus på mad i juletiden, mens andre var triste og bekymrede over psykiske lidelser og diagnoser. Generelt fyldte bekymringer om psykiske lidelser mere i julen 2017 end resten af året.

LÆS OGSÅ:  11-årigt offer: Vidner og oplysninger søges i overgrebssag

”Ingen børn skal være alene med deres problemer i juledagene, hvad enten det handler om en familiekonflikter, depression eller spiseforstyrrelser. Derfor holder BørneTelefonen i 2018 åbent for femte år i træk for at besvare børnenes henvendelser om hjælp,” siger Rasmus Kjeldahl.

BørneTelefonen har åbent i alle juledagene samt juleaften i tidsrummet kl. 11-02.

Fakta:

Mellem den 23. og 31. december i 2017 var der 930 rådgivningssamtaler på BørneTelefonen.

  • 131 samtaler handlede om Forældre-barn-relation/opdragelse – svarende til 14,1 pct. af alle samtaler. I hele 2017 udgjorde temaet 12,0 pct. af alle henvendelser. Samtidig fyldte henvendelser om forældres konflikter såsom aktuel skilsmisse og skænderier mere i juledagene end resten af året.
  • 55 samtaler handlede om psykiske lidelser og diagnoser – svarende til  knap 5,9 pct. af alle samtaler. I hele 2017 udgjorde temaet 3,8 pct. af alle henvendelser.

Citater fra børnene

  • Pige på 17 år kontakter Chatten, fordi forældrene skændes meget. Hun er bange og spørger, hvad hun skal gøre. Der er gået noget galt med julemaden, så de skændes rigtig meget.
  • Pige på 9 år kontakter Chatten, fordi hendes forældre blev skilt dagen før – lillejuleaften. Pigen fik at vide, at hun skulle blive hos sin mor, og faderen tog væk. Pigens mor tager sig ikke af hende. Hun ligger bare og sover, og pigen kan ikke vække hende. Hun har ikke fået noget at spise. Pigen vil rigtig gerne hjem til sin bedstemor og holde jul der, men hun kan ikke koden til sin mors mobil, så hun har ikke selv mulighed for at ringe. Hun vil tage ned til nogle søde venner på vejen og låne deres telefon.
  • Pige på 13 år ringer til BørneTelefonen d. 24. december, fordi hun er ked af det. Hun tænker på, at hendes søster begik selvmord sidste jul.
  • Pige på 20 år ringer ind, fordi hun var rigtig ked af det, da hun for nogle år siden havde mistet sin mor i julen. Hun havde brug for ikke at være selskabelig juleaften, trods meget sød kæreste og svigerfamilie, som har tilbudt, at hun kan være hos dem.. Det har hun takket nej til. Men nu, hvor hun er alene hjemme, er hun i tvivl om, hvorvidt det nu også er det rigtige valg. Men hun var bange for at lukke kærestens familie for meget ind og komme for tæt på. Hvad nu hvis de en dag ikke var sammen mere, så ville hun igen have svært ved at komme igennem julen, fordi traditionerne var blevet bygget med en familie, som ikke var “hendes egen”.
  • Dreng på 11 år skriver til Chatten juleaften, at han savner sin mor, som han har mistet sidste år i december måned til kræft. Han bor nu hos plejefamilien, og han ser sin far 2 gange om måneden.
  • Pige på 14 år ringer kl. 18 juleaften. Hun holder juleaften med sin papmor og far. Hun føler sig udenfor og sider alene inde på sit værelse. Hun har fortalt, at hun før føler sig overset, og at de giver hendes søster mere opmærksomhed.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)