Coronadvalen er slut: Sådan holder du indbrudstyven på afstand

Efter halvandet år med en tung coronadyne over landet er indbrudstyven desværre vågnet fra sin coronasøvn. Indbrudstallene stiger, men husk at du kan gøre en lang række ting for undgå besøg af ubudne gæster.

 

Genåbningen af samfundet er en realitet, og fra 10. september 2021 vil kategoriseringen af corona som en samfundskritisk sygdom i Danmark ophøre, mens de allersidste restriktioner fjernes. Kulturlivet bobler, mundbindene er pakket væk, og arbejdspladserne ser normale ud igen. Desværre har det den slagside, at også indbrudstyvene er trukket i arbejdstøjet efter en lang coronadvale.

Indbrudstyvene er igen trukket i arbejdstøjet efter corona, og indbrudstallene er stigende. Følg disse gode råd, hvis du vil indbrudssikre dit hjem.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at genåbningen af samfundet har resulteret i en stigning i antal anmeldte indbrud. I første kvartal af 2021 lå indbrudstallet på 3.403, mens det i andet kvartal var hele 4.111. Det er en stigning på 21 %. Sammenlignet med andet kvartal af 2020, hvor indbrudstallet var 3.884, er det en stigning på 6 %.

Med andre ord har indbrudstyvene igen mere at se til, efter vi er begyndt at bevæge os ud i det danske land og på tværs af landegrænser.

Tomme hjem frister svage sjæle
Hvis der er noget, der frister en indbrudstyv, så er det, når hjem står tomme og ikke er indbrudssikret tilstrækkeligt:

– Indbrudstyvene arbejder oftest, når du ikke er hjemme, og indbruddet dermed kan gå ubemærket hen. Derfor har corona været et mareridt for tyvene. Men nu er vi ude i omverdenen igen, og det er derfor vigtigt at indbrudssikre efter bedste evne, fortæller Johnny Dupont, sikkerhedsekspert og kvalitetschef i alarmselskabet Verisure.

Her får du hans 10 bedste råd til indbrudssikring, som vil sænke din risiko for at få ubudne gæster på besøg:

1. Aflås hjemmet forsvarligt
Det er almindelig sund fornuft at låse forsvarligt efter sig, når man forlader hjemmet. Alligevel er der mange, der glemmer at lukke og låse alle døre og vinduer – især på 1. salen. Det er en udbredt fejltagelse at tro, at tyven ikke kan komme ind i dit hjem igennem et vindue på 1. sal eller igennem et vindue, der står på klem. Husk også, at forsikringen typisk ikke dækker, hvis boligen ikke har været forsvarligt låst.

2. Få hjemmet til at se beboet ud
Indbrudstyve udvælger grundigt boligerne, inden de begår indbrud. De vælger som regel de hjem, hvor det ser ud som om, at beboerne ikke er hjemme, og især tegn på ferie lokker tyvene til. Du kan derfor gøre dit hjem mere sikkert ved få det til at se ud som om, at der er nogen hjemme. Det kan du bl.a. gøre ved at simulere liv gennem tændt elektronik, evt. ved brug af en timer, og ved at få det til at se rodet ud både inde og ude.

3. Bed naboerne om hjælp
Du og dine naboer kan hjælpe hinanden til den gode indbrudssikring. Vær vagthunde og simulér liv hos hinanden, når I er på weekendture eller ferie. I kan bl.a. tømme hinandens postkasser, parkere i hinandens indkørsler og bruge hinandens skraldespande.

4. Gør dit hjem og dine værdier mindre attraktive
Endnu et vigtigt led i indbrudssikringen er at gøre tyvekosterne både svære at anskaffe og svære at afsætte for tyven. Det kan du gøre ved at købe en værdiboks og ved at gemme vigtige dele væk for tyven, når du er væk i længere perioder. F.eks. mister den dyre lænestol sin værdi for tyven, hvis sædehynden er væk.

5. Vær opmærksom på uregelmæssigheder omkring boligen
Det er vigtigt at være opmærksom på selv små uregelmæssigheder omkring boligen for at undgå indbrud. Sørg for at fjerne affald, sten, cigaretter og lignende på din grund. Henkastet affald kan være indbrudstyvens forsøg på at teste, om du er hjemme til at rydde det op. Desuden anvender tyvene ofte markeringer for at sende signaler til hinanden om tomme boliger. Det kan f.eks. være et mærke på postkassen eller en oprejst dørmåtte. Fjern straks sådanne tegn, hvis du ser dem på din egen eller naboens grund.

6. Gør det svært for tyven
Det er altid en god idé at gøre tyvens arbejde så besværligt som muligt. Det kan du bl.a. gøre ved at låse værktøj og redskaber inde, så tyven ikke kan bryde ind ved hjælp af disse. Desuden kan du klippe hækken, så tyven ikke kan gemme sig, og sikre dine døre og vinduer med forstærkede dørkarme, solide låse, sikkerhedsbeslag og evt. tremmer på kældervinduerne.

7. Skab et sikkert nabolag
Hvis en tyv har fornemmelsen af, at et område er lettilgængeligt, er der stor sandsynlighed for gentagne besøg i kvarteret. Det er derfor vigtigt, at man som naboer står sammen om indbrudssikringen. Det kan I gøre ved at være synlige i lokalområdet, vedligeholde fællesarealer og gøre hinanden opmærksomme på eventuelle indbrud i området.

8. Skab opmærksomhed om indbrudstyven

Indbrudstyve begår sig helst ikke i rampelyset. Derfor er det en god idé at anskaffe sig bevægelsessensorer, der tænder det udendørs lys på både forsiden og bagsiden af huset.

9. Send ikke en invitation til indbrud
Indbrudstyve er nemme at friste. For at undgå indbrud er det derfor vigtigt ikke selv at lokke tyvene til. Det kan du gøre ved ikke at annoncere ferie og weekendture på sociale medier og ved at gemme værdigenstande væk.

10. Anskaf en alarm
En tyverialarm med direkte forbindelse til en vagtcentral er endnu et godt middel i indbrudssikringen. Dermed er du sikker på, at politiet bliver alarmeret, og at der bliver sendt en vagt til din adresse, hvis en tyv alligevel beslutter sig for at bryde ind i dit hjem.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)